Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht of gehuurd? Gefeliciteerd, dat is een hele mijlpaal, zeker in deze tijd. De stap van een eigen huis brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Ineens moet je een hoop zaken regelen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het afsluiten van verzekeringen. Zeker bij de aankoop van een huis krijg je te maken met een hoeveelheid verplichte, noodzakelijke en nuttige verzekeringen. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier alle verzekeringen op een rijtje.
Verplichte verzekeringen voor een woning
Wanneer je een huis hebt gekocht, zijn er een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten tegen schade of financiële problemen.
1 Opstalverzekering
Het afsluiten van een goede opstalverzekering is verplicht. Een opstalverzekering dekt schade aan je woning en wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Een opstalverzekering is noodzakelijk om gedekt te zijn tegen materiële schade waar je zelf niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld schade door brand, water of storm. Bij het kiezen van een opstalverzekering kun je meestal kiezen tussen een basis of all-in dekking. Het is slim om zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, zodat er geen discussie kan ontstaan over wie er moet betalen.
2 Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering is alleen verplicht wanneer je een hypotheek hebt zonder hypotheekgarantie. In dat geval kan de bank een overlijdensrisicoverzekering eisen. Een overlijdensrisicoverzekering houdt in dat de verzekeraar een vastgesteld bedrag uitkeert aan jouw nabestaanden. Hiermee voorkom je financiële problemen bij jouw nabestaanden wanneer zij alle vaste lasten zonder jou moeten betalen.
Nuttige verzekeringen voor een woning
Naast de verplichte verzekeringen, is er ook een aantal verzekeringen die je niet verplicht hoeft af te sluiten, maar wel zijn aan te raden.
3 Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met een inboedelverzekering verzeker je schade aan spullen in je huis, ook wel roerende goederen genoemd. Denk hierbij aan meubels of een laminaatvloer, maar ook sieraden of de televisie. Sommige inboedelverzekeringen dekken ook spullen buitenshuis, zoals gereedschap in de schuur of tuinmeubelen. Een barbecue valt er helaas dan weer niet onder…
4 Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan anderen, zowel materiële schade als letselschade, zelfs als je de schade niet veroorzaakt hebt maar wel aansprakelijk bent. Hierbij kun je denken aan waterschade door een kapotte leiding die overlast veroorzaakt bij de buren. Of wanneer je de telefoon van je moeder laat vallen. Let op: niet alle schade wordt gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering, namelijk:
- Schade aan of door motorrijtuigen. Hiervoor sluit je een autoverzekering af. De hoogte van een autoverzekering hangt af van het aantal schadevrije jaren. Gelukkig kun je heel makkelijk zelf je autoverzekering berekenen.
- Schade door opzet, tenzij de schade verricht is door een kind jonger dan veertien jaar.
- Schade aan gehuurde spullen.
- Schade tijdens werktijd.
- Schade tussen twee personen op dezelfde polis.
5 Rechtsbijstandverzekering
Je hoopt natuurlijk dat alles goed zit bij het huren of kopen van een huis, maar het is altijd mogelijk dat je terechtkomt in een conflict over een huur- of koopcontract. Daarnaast kunnen er gebreken zijn aan je nieuwe woning. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand in dergelijke processen.
6 Woonlastenverzekering
Met een woonlastenverzekering voorkom je dat je de hypotheek niet meer kunt betalen wanneer je bijvoorbeeld onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Vaak wordt de woonlastenverzekering aangeboden in combinatie met een lening of hypotheek. Wanneer je jezelf verzekert tegen arbeidsongeschiktheid, verzeker je de maandelijkse kosten voor het aflossen van je hypotheek. Het verzekeren van arbeidsongeschiktheid is alleen nuttig wanneer de looptijd van deze verzekering lang genoeg is.