Er werd vroeger veel asbest in materiaal verwerkt. Het is namelijk een sterk en stevig materiaal dat ideaal is voor het maken van stevige constructies. Echter is asbest een erg schadelijke stof voor de gezondheid wanneer je de kleine asbestvezels inademt. Asbest werd onder andere verwerkt in golfplaten. Wanneer je voor jouw schuur bijvoorbeeld gebruik maakt van golfplaten bestaat de kans dat er asbest in zit. Natuurlijk zit er niet in iedere golfplaat asbest. Daarom is asbest golfplaten herkennen van belang, zodat je weet of ze vervangen moeten worden.
Kijken naar de productiedatum van golfplaten
Een vrij makkelijke manier om te kijken of er asbest in de golfplaten zijn verwerkt is door te kijken wanneer de golfplaten zijn geproduceerd. Dakplaten met asbest werden namelijk na 1994 verboden. Wanneer je golfplaten hebt die na deze datum zijn geproduceerd kun je er verzekerd van zijn dat er geen asbest in zit. Wanneer de golfplaten voor deze tijd zijn geproduceerd, dan is de kans heel groot dat er asbest in zit.
Codering van asbesthoudende golfplaten
Wanneer je niet precies weet wanneer de golfplaten zijn geproduceerd heb je als tweede optie om te kijken naar de codering op de golfplaten. De codering geeft aan met wat de golfplaten zijn geproduceerd. In totaal zijn er drie coderingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn of er asbest in zit. Zo moet je letten op de codering NF, AT en CAF. Deze coderingen geven allemaal aan dat er asbest in de golfplaten zitten waardoor je ze dus meteen moet vervangen.
Codering van asbestvrije golfplaten
Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken welke codering je verzekert dat er geen asbest in de golfplaten zit. De coderingen voor asbestvrije golfplaten zijn AP, AV, NT, NA, AF en AFM. Om asbest te laten verwijderen kun je terecht bij asbestsaneringsbedrijf Gaertner Milieutechniek. Dit bedrijf beschikt over de juiste certificaten om veilig asbest volgens de regelgeving te verwijderen.