Een zwembad in je tuin, wie droomt er nou niet van. Lekker de verkoeling opzoeken tijdens de warme zomermaanden en daarna nog even bubbelen in de jacuzzi. Voor de meeste mensen is dat een flinke greep in de portemonnee maar dankzij de opzetzwembad en grote formaten opblaaszwembaden kun je iets permanents neerzetten in de tuin tegen een flink lagere prijs dan een ingegraven zwembad. Maar wat zijn de nadelen en gevaren hiervan?
Voordelen & nadelen
Een opzetzwembad is steviger dan een opblaaszwembad en heeft daarom een permanentere plaatsing in de tuin. Hierdoor kunnen ze langer blijven staan. Daarnaast zijn ze ook gemakkelijker te plaatsen dan een ingegraven zwembad en ze komen ook in verschillende afmetingen waardoor voor iedere tuin een opzetzwembad geschikt is.
Opzetzwembaden zijn hoger dan ingegraven zwembaden en opblaaszwembaden. Hierdoor wordt het moeilijker erin te stappen, maar met een bijpassende zwembadtrap kom je er makkelijk bij.
Opblaaszwembaden zijn het snelst op te zetten maar zijn niet ideaal om het hele seizoen te laten staan. Maar ze zijn wel weer gemakkelijker op te bergen na gebruik en nemen weinig ruimte in.
Waar liggen de gevaren?
Het is bij opzetzwembaden vooral de hoogte en de zwembadtrap waar de gevaren bij komen kijken. Het zwembad is moeilijker om bij in te stappen vanwege de hoogte. De plaatsing van het zwembadtrap hierbij kan instabiel zijn omdat die op de grond komt te staan, daar waar bij ingegraven zwembaden het trappetje in gemonteerd wordt en daarmee veel stabieler is.
Maar met de nieuwste ontwikkelingen van Intex opzetzwembaden bij Zwembadgigant is dat verleden tijd. Toch zijn er belangrijk aandachtspunten om rekening mee te houden bij het plaatsen van een bovengrondse zwembad.
Installeer een omheining rond het opzetzwembad zwembad waarmee een stabiel platform komt te staan waar het zwembad zich in bevindt. Dit is niet alleen steviger voor de wanden van het zwembad maar ook voor het te water gaan.
Zwembadtrappen moeten vergrendelbaar zijn aan de grond of het zwembad. Bij opzetzwembaden is dat een must voor meer stevigheid. Bij een opblaaszwembad is dat een minder goed idee omdat deze over de randen heen gezet wordt en los komt te staan op de grond aan beiden zijden van het opblaaszwembad.
Welk zwembad moet ik dan kiezen?
Wil je voor stevigheid gaan zonder omkijken en een permanente plaatsing? Dan kies je toch voor een ingegraven zwembad. Het heeft alle voordelen van wat je van een echt zwembad verwacht maar wel met een bijkomend prijskaartje.
Wil je toch minder uitgeven maar lang kunnen genieten met het hele gezin, zowel groot en klein? Dan kies voor de opzetzwembad, maar laat je vooral adviseren over het opzetten en plaatsen ervan om van alle risico’s vrij te zijn.
Wil je lekker zwemmen op alleen warme dagen en daarna het zwembad weghalen? Dan kies je voor een opblaaszwembad. En kies dan vooral de hoogte waarmee ook de kinderen makkelijk zelf het zwembad in kunnen stappen waardoor je geen extra hulpmiddelen nodig hebt.