Flexibel wonen is niet iets nieuws. Veel maatschappelijke groepen in de samenleving kiezen er steeds meer voor om flexibeler te gaan wonen. Tegenwoordig is de huizenmarkt namelijk zo krap dat er ook geen andere keuze is. Flexibel wonen kan dus ook zo in je voordeel zitten. Als je namelijk niet veel ruimte nodig hebt, dan waarom zou je niet wat simpeler gaan wonen? Flexibel wonen is wonen dat past bij je eigen levensbehoeftes en waar je niet gaat zoeken naar nog meer ruimte. Wat zijn nog andere voordelen van flexibel wonen? Wij leggen het aan jou uit in dit blog.
1: flexibel wonen zorgt ervoor dat je minder eenzaam bent
Aan de ene kant heb je oudere mensen die vaak extra ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Denk hierbij aan hulp in de badkamer met wassen en douchen, hulp met koken, afwassen en andere taken. Voor zulke mensen wordt er dan vaak hulp aangeboden door middel van flexibel wonen: ouderen worden dan gekoppeld aan zorgboerderijen die hen dan helpen met levensbehoeftes en voorkomen dat ouderen zich minder eenzaam zullen voelen.
Flexibel wonen is ook al heel lang van toepassing voor jong volwassen, voornamelijk de groepen die studeren of net beginnen met werken. Vaak delen jong volwassenen namelijk veel faciliteiten die als gemeenschappelijk worden beschouwd (een badkamer, keuken en woonkamer) met vrienden of medestudenten. Zo kunnen ze de kosten makkelijker verdelen, omdat de huur vaak niet te betalen is voor de gemiddelde student. Niet alleen is het goedkoper, veel studenten en young professionals hebben ook een voorkeur hiervoor, omdat ze dan samen wonen met huisgenoten. Elke avond is dan veel gezelliger!
2: flexibel wonen is relatief goedkoper
Zoals al eerder benoemd in de vorige alinea kan flexibel wonen goedkoper zijn voor de verhuurder en huurder. Huis verhuren aan expats is bijvoorbeeld een goedkope manier voor de verhuurder en de toekomstige expats. Zij hebben onderdak en jij kan de maandelijkse huur makkelijk onder hen verdelen. Allebei partijen zijn dan tevreden en dat is precies wat je wil!
Huis verhuren aan expats is echter niet altijd even makkelijk (voor de verhuurder en de huurders). Loop altijd even na met wie je precies te maken hebt om zo informatieasymmetrie te vermijden. Huis verhuren aan expats moet wel zo goed en veilig mogelijk gedaan, bijvoorbeeld door middel van het opzetten van een contract.