Elektrische boilers zijn het alternatief voor iedereen die een warmwaterketel zonder aardgas zoekt. In tegenstelling tot de traditionele cv-ketel is de elektrisch aangedreven ketel zuiniger. Vroeger stonden de boilers er om bekend veel energie te verbruiken, maar in de loop der jaren is er veel gewerkt aan het optimaliseren van dit type ketel. Een boiler met B-label verbruikt ongeveer 1315 kW/h per jaar. Voor dit voorbeeld is een energiezuinige elektrische warmwaterketel met een inhoud van 80 liter elektrische Tesy boiler genomen en is uitgegaan van het dagelijks volledig verbruiken van de inhoud van de ketel.
Het plaatsen van elektrische boilers
Voordat je een nieuwe ketel gaat kopen, is het goed om na te denken over de plek waar deze moet komen. Kleinere ketels zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te plaatsen in kastjes in de keuken of badkamer. Grotere ketels plaats je meestal op de oude plek van de cv-ketel. Elektrische boilers werken op leidingdruk, waardoor je de boiler zowel op een onder- als bovenverdieping kan plaatsen. Een combinatie van een grote en kleine boiler is uiteraard ook mogelijk. Vaak kiezen mensen ervoor om een grotere boiler van 80 tot 100 liter te gebruiken voor de badkamer in combinatie met een kleinere van ongeveer 10 liter voor in de keuken.
Het onderhoud van elektrische boilers
Met elektrische boilers is het niet nodig om een afspraak in te plannen met een monteur voor het jaarlijkse onderhoud, zoals dat nodig is bij een op gas werkende cv-ketel. Ze zijn redelijk onderhoudsvrij. Om er voor te zorgen dat jouw warmwaterketel zo lang mogelijk meegaat, is het aan te raden om deze te beschermen met behulp van een kalkfilter. De kalkfilter wordt geplaatst op de aanvoer waterleiding. Met dit filter komt er in plaats van hard water zacht water in de boiler, wat beter is voor de levensduur van het apparaat.