Heeft je huis spouwmuren? Ontdek dan hoeveel het kost om spouwmuren te laten isoleren en hoeveel je kunt besparen op je energierekening.
Ongeveer een derde van alle warmte die verloren gaat in een slecht geïsoleerd huis ontsnapt via de muren. Dit betekent dat het installeren van spouwmuurisolatie vaak één van de meest kosteneffectieve maatregelen is die je kunt nemen om energie te besparen in je huis.
Wat is spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie wordt door de buitenmuur van het huis geïnjecteerd in de ruimte tussen de binnenste en buitenste muren die samen de spouwmuren vormen.
Muurisolatie werkt als een deken tussen de buitenmuren en binnenmuren van de woning die voorkomt dat warmte via de muren ontsnapt en het kan ook helpen te voorkomen dat je huis te warm wordt in de zomer.
Het type muurisolatie dat je nodig hebt hangt af van de vraag of je woning spouwmuren of massieve muren heeft. Als je huis vanaf 1920 gebouwd is heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Is je woning ouder dan is de kans groot dat je alleen massieve muren hebt.
“Volgens metingen verdient spouwmuurisolatie zichzelf binnen vijf jaar terug door de besparingen op je energierekening.”
Wat kost spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van welke ruimte je gaat isoleren en welke spouwmuurisolatie type je kiest. Isolatie-Info laat je zien waar de verschillen in spouwmuurisolatie kosten liggen.
Isolatie en energie-efficiëntieklassen
Het aanbrengen van isolatie is een effectieve manier om de energie-efficiëntieklasse van je huis te verhogen. Dit komt van pas bij de uiteindelijke verkoop van je woning. Als je een huis verkoopt, moet je een energieprestatiecertificaat overleggen. Het EPC toont een algemene energie-efficiëntie rating, gerangschikt van A-G. Een ‘A’ staat voor de meest energie-efficiënte woningen en een ‘G’ voor de slechtste.
Als je dus nog geen isolatie hebt zal het EPC je adviseren welk type en niveau van isolatie nodig is voor maximale efficiëntie en bepaald daarmee hoe groot jouw isolatieplan van je woning moet zijn. Dit betreft advies over welke ruimten van de woning isolatie nodig heeft zoals zolder, dak, vloer en muren en zal dus bepalen hoe groot je investering aan isolatie moet zijn.
Soorten spouwmuurisolatie
Wanneer aangegeven wordt welke delen van de woning muurisolatie nodig hebben volgt de keuze in welk soort spouwmuurisolatie gebruikt gaat worden. Hierbij zijn de volgende soorten isolatie bekend.
Glaswol
Glaswol is de goedkoopste variant van muurisolatie en het meest veelzijdig in gebruik omdat je hiermee niet alleen spouwmuren isoleert maar eigenlijk elke soort muur. Dit zie je dus ook vaak in gebruik bij het isoleren van de zolder wanden als isolatie achter de gipsplaten.
EPS korrels
EPS korrels zijn het meest efficiënt om te gebruiken maar daarentegen ook wat duurder. Het ideale aan deze manier van isoleren is dat het gegoten wordt in de spouwmuur via een kleine opening in de buitenmuur. Je merkt dus helemaal niets van de behandeling ervan.
PUR schuim
Deze isolatiemethode is het duurste van de soorten isolatie en het meest lastige om aan te brengen plus het is de minst effectieve isolatiemethode.