Bij klussen en andere werkzaamheden aan je woning – binnen en buiten – denk je misschien niet direct aan je regenbuizen en dakgoten. Maar die moeten wel in uitstekende staat zijn!
Hoe lang jouw hemelwaterafvoer het uithoudt is aan jou. Nou ja, grotendeels. Uiteindelijk krijgen de (weers)omstandigheden er toch wel grip op en zul je de verschillende onderdelen moeten vervangen. Een kras wordt namelijk een barst en vervolgens een scheur. Gevolg is dat je te maken hebt met een hemelwaterafvoer die je niet meer kunt vertrouwen. In zo’n geval moeten één of meerdere onderdelen gerepareerd of vervangen worden. Welk scenario het meest voor de hand liggend is, hangt van de specifieke situatie af. Daar gaan we dus eens uitvoerig naar kijken.
Vervangen of niet?
De vele verschillende onderdelen van jouw afvoer worden continu blootgesteld aan de elementen. Slijtage en beschadigingen vallen hen uiteindelijk altijd ten deel. Soms is dat zo erg dat beugels, goten en buizen niet langer bruikbaar zijn. Dan moet je wel je regenbuizen en je dakgoot vervangen, het liefste samen met de eventuele boeidelen. Ook al zijn die nog in orde, ze zullen sneller vergaan dan de meeste andere onderdelen van je afvoer. Dus kun je die maar beter tegelijk aanpakken, anders blijf je bezig. Dat scheelt je een hoop tijd evenals een boel geld.
Aandachtspunten
Een beetje slijtage, daarvan zouden niet meteen de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Maar wanneer moet je dan wel tot actie overgaan? Nou, zodra je wordt geconfronteerd met onder andere:
- Scheurtjes en barsten
- Opengescheurde naden
- Uitdroging van de dakgoot
- (Hevige) vervuiling van de dakgoot
Toch repareren?
Ook al is het verstandig om je gehele afvoer te vervangen wanneer die niet meer aan de gebruikelijke eisen voldoet, kan een reparatie soms uitkomst bieden. Dat geldt uiteraard niet voor buizen en goten die vol zitten met barsten waar de meest professionele lijm ook niet tegen opgewassen is. Maar een plaatselijk defect kan nog wel degelijk worden gerepareerd. Een reparatie is zeer wenselijk, omdat dit je veel minder geld kost dan een algehele renovatie. Slechts enkele onderdelen moeten worden gefikst in plaats van een vervanging van je hele systeem.
Duurzame materialen
Je wilt natuurlijk niet constant je zorgen hoeven te maken om de staat van jouw hemelwaterafvoer. Dus wanneer dat nodig is, wil je het ook in één keer goed doen. Daarom kies je dus voor duurzame materialen, wat betekent dat ze tegen een stootje kunnen en nog vele jaren meegaan.
Kunststof
Koper werd vroeger veel gebruikt voor de vervaardiging van hemelwaterafvoeren. Dit materiaal is echter enorm achterhaald, aangezien het behoorlijk snel slijt. Ja, het ziet er mooi uit maar we kunnen het dus niet meer aanbevelen. Kunststof wel. Dat is behoorlijk goed in staat om de elementen het hoofd te bieden. De onderhoudsvriendelijkheid ervan is ook een behoorlijk pluspunt!
Zink
Metaal moet je echter niet direct afschrijven, want de aantrekkelijke eigenschappen van kunststof worden gedeeld met zink. Behoorlijk weersbestendig en stevig, maar wel duur. Dat is het enige grote nadeel. Maar dan heb je wel een hemelwaterafvoer die een behoorlijke lust voor het oog