Zeker de helft van Nederland heeft last van aanhoudende geluidsoverlast. Door de groeiende verstedelijking gaan we steeds dichter op elkaar wonen, waardoor herrie vaker een probleem vormt. Geluidsoverlast kan worden veroorzaakt door spoorwegen of snel rijdende auto’s, maar ook door buren. Soms kan het voelen alsof je buren pesten met geluid, door te harde feestjes of geruzie. Als jij ook last hebt van geluidsoverlast kan dat erg onaangenaam zijn. Het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Graag van geluidsoverlast af? Onderneem dan de volgende paar stappen!
Stap 1: constateer het probleem
Allereerst is het nodig om de bron vast te stellen. Als je denkt dat je buren pesten met geluid zul je met hen in gesprek moeten gaan. Wellicht waren ze zich er niet van bewust dat ze geluidsoverlast veroorzaakten. Het beste wat je kunt doen is afspraken met elkaar maken. Als ze bijvoorbeeld bezig zijn met een verbouwing kunnen jullie met elkaar afspreken op welke tijdstippen er kan worden gewerkt met rumoerige apparaten, of spreek af dat er een melding wordt gemaakt als er ‘s avonds een feestje wordt gegeven. Geef vervolgens je buren een aantal weken de tijd om zich aan de regels te houden.
Als het onderling niet op te lossen is, dan zul je het hogerop moeten zoeken. Je kunt naar de gemeente toe stappen en een melding maken. Als je in een appartement woont is het ook mogelijk om het bij de verhuurder aan te kaarten. Aangezien het soms moeilijk is om geluidsoverlast te bewijzen, kun je ook het geluidsoverlast laten meten. Via verschillende websites kun je vaak een meting aanvragen voor geluidsoverlast. Als je een officiële melding maakt bij je gemeente kun je het bewijs meeleveren, zodat er direct actie kan worden ondernomen.
Stap 2: je huis geluiddicht inrichten
In de tijd dat je wacht op een oplossing kun je thuis ook al wat ondernemen. Je kunt namelijk je woning beter isoleren tegen geluid van buitenaf, om zo minder last te hebben van je buren of autowegen. Een eerste tip is om vloerbedekking of tapijten aan te schaffen. Zachte materialen absorberen geluid en dempen zo herrie uit de omgeving. Verder is het belangrijk dat er kieren en gaten in je huis worden gedicht. Vooral bij ramen en deuren is een goede afsluiting cruciaal. Je kunt gaten gemakkelijk dichten met kit. Ook kun je kiezen voor het plaatsen van akoestische platen. Deze schuimlagen worden vooral in muziekstudio’s gebruikt, maar werken ook in huis perfect. Akoestische platen dempen niet alleen je eigen geluid, maar kunnen ook rumoer van buren buiten houden.
Stap 3: het oplossen van de geluidsoverlast
Op het moment dat je een melding hebt gemaakt bij de verhuurder of de gemeente zullen de juiste acties worden ondernomen. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld je buren verplichten om hun huis beter te isoleren. Als de gemeente niks voor je kan betekenen is het ook nog mogelijk om naar de rechter toe te stappen. In dat geval is het van belang dat je de geluidsoverlast hebt opgemeten, zodat je hard bewijs hebt.