Je hebt al enige tijd zonnepanelen op je dak liggen, of je bent van plan ze aan te schaffen en vraagt je af hoe veel en wat voor onderhoud de zonnefabriekjes vereisen. Om mee te beginnen: zonnepanelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Er zijn een aantal dingen die je moet weten om de levensduur en energieproductie van zonnepanelen te optimaliseren.

Vogels

Vrij logisch: vogels vliegen rond en laten uitwerpselen achter op daken, dus ook op zonnepanelen. De poep blokkeert plaatselijk het zonlicht, en dat verminderd uiteraard de productie. Maar veel minder dan je denkt. Vogels zorgen op een andere manier voor meer overlast. Vogels kruipen graag in de ruimte tussen het dak en de panelen. Het is er warm, en ze zijn beschut tegen roofdieren. Duiven onder zonnepanelen bijvoorbeeld, bouwen daar hun nesten. Hierdoor neemt de ventilatie onder de panelen af, waardoor deze oververhit raken. Dit beschadigd de elektronica, en verminderd zowel de stroomproductie als levensduur van de panelen. Om vogels onder zonnepanelen te voorkomen kan er een vogelwering rondom de panelen geplaatst worden. Dit is een soort ‘hek’ dat een barrière vormt tussen de ruimte. Hierdoor kunnen vogels niet meer onder de panelen kruipen. 

Vuil en poep

Zo’n vogelwering neemt het overlast van vogels onder de zonnepanelen af, maar erboven blijven ze lekker vliegen. Zo nu en dan zullen er dus ook uitwerpselen van vogels op de panelen terecht komen. Daarnaast hoopt stof en ander vuil dat in de lucht zit zich op. De stroomproductie neemt hierdoor af. Dit is niet te voorkomen, maar wel gemakkelijk te verhelpen. Tweemaal per jaar schoonmaken is voldoende. Van belang is dat er wel de juiste schoonmaakspullen gebruikt worden. Een speciale borstel voor zonnepanelen die de opperlaag niet aantast. Dat geldt ook voor het schoonmaakmiddel: geen bijtende middelen die de zonnepanelen beschadigen. 

Related Posts

Leave a Comment