Je hebt een prachtig huis gevonden en je bent zelfs bereid om een bod te gaan uitbrengen. En nu blijkt je bod, ook nog eens geaccepteerd te zijn door de verkopende partij. Wat nu? Want eigenlijk moet je nog even goed nadenken, of dit het écht mag gaan worden. Hoe zit het ook alweer met die bedenktijd? En wat gebeurt er als ik buiten de wettelijke bedenktijd alsnog de koop wil annuleren?

In deze blog gaan wij je alles over deze termijn vertellen.

Hieronder lees je er meer over:

Alles omtrent de bedenktijd

Simpelweg, is de bedenktijd een wettelijke periode van 3-dagen, waarin een koop nog boetevrij kan worden ontbonden. Deze bedenktijd, is dan ook een dwingend recht en daar mag ten alle tijden nooit van worden afgeweken. De bedenktijd, is er vooral op gericht om de koper zoveel mogelijk te beschermen. Want laten we eerlijk zijn de huizenmarkt is een hele hectische markt, waarin je snel moet schakelen, aangezien er altijd kapers op de kust liggen. Je wilt immers niet, dat jij wordt overboden door een andere partij. Je kunt binnen die 3-dagen namelijk ook zelfonderzoek doen naar de bouwtechnische staat van de woning. En uiteraard bij jezelf te rade gaan, of dit écht de woning is die jij zoekt.

De bedenktijd begint te lopen op het moment, dat de koper het door hem en de verkoper ondertekende exemplaar van het koopcontract heeft bemachtigd. Dit is altijd om: 00:00 van die dag, maar hiervan moeten het altijd wel twee-werkdagen zijn valt de maandag op een feestdag? Dan wordt die werkdag nog een dag opgeschoven. 

Wanneer de koper hier beroep op wil doen moet dit, uiteraard binnen de 3-dagen wettelijke bedenktijd.

Bedenktijd? Zo dek je jezelf meer in

De wettelijke bedenktijd, is allemaal leuk en aardig, maar stel je kunt geen hypotheek aanvragen. Hoe nu verder? Het koopcontract is immers al ondertekend. Dan kun je bijvoorbeeld: een ontbindende voorwaarde in het koopcontract laten opnemen. Genaamd voorbehoud op financiering, want op het moment, dat jij geen hypotheek kunt krijgen. Kan de koopakte alsnog zonder boete worden verscheurd.

Het is daarom verstandig om jezelf goed in te dekken, zodat je niet voor eventuele verrassingen komt te staan. Doe goed onderzoek naar welke voorwaarden voor jou misschien wel eens van toepassing kunnen zijn. 

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuw-woning!

Related Posts

Leave a Comment