Al wat naar vintage lonkt, is ‘in’. Dat is ook zo met vintage meubelen. Vintage meubelen zijn lang niet hetzelfde dan retro meubelen. Wanneer gaat het dan om vintage meubelen en wanneer zijn meubelen retro? Beiden uit elkaar herkennen is belangrijk om een miskoop te voorkomen. Twijfel je over de herkomst van vintage meubelen? Dan kun je nog altijd je licht opsteken bij Studio Nine Design Roosendaal.
Vintage meubelen
Vintage kenmerkt meubelen uit een bepaalde periode. Ze dateren uit de periode tussen 1950 en 1970, maar meubels uit de vroege jaren tachtig worden tegenwoordig ook nog retro genoemd.
Retro meubelen
Retro meubelen zijn nieuw met het uitzicht van vintage meubels. In tegenstelling met vintage meubels vind je retro ook in meubel supermarkten.
Vintage het nieuwe antiek
Vintage wordt stilaan maar zeker het nieuwe antiek. Antiek meubels zijn afkomstig van voor 1920. Antiek is nog altijd heel wat geld waard, maar kenners noemen vintage meubelen en het nieuwe antiek. De prijs wordt ook hier bepaald door vraag en aanbod. Is de vraag groot en het aanbod klein, dan stijgen de prijzen pijlsnel. En dat is nu precies de evolutie die retro meubelen nu doormaken.
Vintage meubelen herkennen
Het is dus belangrijk om vintage meubelen te herkennen om hun juiste waarde te schatten. Vintage meubelen herken je aan drie factoren, namelijk: aan hun materiaal en afwerking, de staat waarin ze zich bevinden en hun ontwerp en hun herkomst.
Materiaal en afwerking
Vintage meubelen zijn vooral gemaakt van vol hout, meestal uit palissander of teak, (met of zonder fineerlaag). Nieuwe meubelen bestaan meestal uit lichtere, goedkopere houtsoorten. Vaak wordt hout gecombineerd plastic om de prijs te drukken. Materialen die vaak bij vintage meubelen werden gebruikt zijn chroom, formica, druipend glazuur, gewolkt glas en rookglas gecombineerd met messing. Oorspronkelijke vintage trolleys en serveerwagens zijn altijd van metaal.
Staat en gebruikssporen
Vintage meubels en woonaccessoires hebben meestal lichte gebruikssporen. Die bewijzen precies de authenticiteit van vintage meubelen. De afwerking van vintage meubelen is ook veel duurzamer dan van nieuwe meubelen. Vintage kastjes met roden poten herken je bijvoorbeeld aan hun messing hoesjes en aan hun messing schroefjes. Vroeger maakten meubelmakers opvallend veel gebruik van zwaluwstaartverbindingen, vooral in houten kasten en schuiven. Het zijn dus belangrijke aanwijzingen dat het om vintage gaat.
Ontwerp en herkomst
Ook de ontwerper en zijn leeftijd, de oorsprong en land van herkomst zijn belangrijke factoren voor het bepalen of een meubelstuk vintage of retro is. Die gegevens vind je vaak op een label. Dat is vaak verhuld achter een lade of een deurtje. Ook aan de typische vormgeving herken je vaak de ontwerper. Maar het is niet altijd even makkelijk om de herkomst van vintage meubelen te achterhalen. Internet achterhaald dan vaak de herkomst voor de oplossing. Hoe groter je ervaring, hoe makkelijker je écht vintage herkent.