Bewegen is goed voor de mens. Daarom hechten we allemaal veel waarde aan voldoende beweging en gezond sporten. Maar dat kan natuurlijk niet de hele dag door. Als je een kantoorbaan hebt, ontkom je er niet aan dat je een groot deel van je tijd stil zit. En tijdens een vergadering is het ook wel net zo fijn om even rustig aan tafel te zitten in plaats van rondjes te rennen….
Vage klachten voorkomen
Veel vage en onverklaarbare lichamelijke klachten zijn terug te leiden naar een slechte zithouding. Een zeurend gevoel in de onderrug of krampen in de nek en schouders. Als je de hele dag aan je bureau op een computer werkt, zak je al snel in. Of je gaat leunen op het bureau en met een gebogen rug.
Door de stoel en het bureau goed op elkaar af te stemmen, kun je dit voorkomen. Een ergonomisch specialist kan daarin adviseren. Maar er zijn ook voldoende instructies te vinden met punten waar je op moet letten.
Bij het uitzoeken van een bureau kun je op verschillende dingen letten. Zo moet er voldoende werkoppervlakte zijn. Een formaat van 130 x 80 cm is toch wel het minimum. Verder wil je niet dat het oppervlak te glad en glanzend is. Dat gaat spiegelen en is erg vermoeiend voor de ogen. Het meest ideaal zijn hoog-laag bureaus. Deze kun je gemakkelijk in hoogte verstellen zodat je je werkhouding goed kunt afwisselen. Je kunt dan een tijdje zittend werken en dan weer een tijdje staand gaan werken.
En dan de stoel. Hoe meer je hieraan kunt verstellen, hoe beter je het op jouw eigen lichaam kunt afstemmen. In ieder geval moeten je armen naast je lichaam zijn als je typt en moet je met je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Verder moeten je voeten recht op de grond staan, waarbij je knieën ook weer een rechte hoek maken. Lukt dit niet, dan zou je misschien een voetensteun kunnen gebruiken.
Bij Scholtens Werkplek kan je alles vinden qua kantoormeubilair.
In het zadel
Er zijn talloze ergonomisch kantoormeubelen te verkrijgen. Een opvallend item dat steeds populairder wordt, is het zadel. Het is in de basis gewoon een kruk, maar dan met een zitgedeelte in de vorm van een zadel. Doordat er geen rugleuning aanwezig is, wordt je vanzelf aangemoedigd om stevig rechtop te zitten. Je spant je buik- en rugspieren licht aan om in een rechte houding te zitten. Zie het maar als sporten onder de baas zijn tijd. Hoe handig is dat.
Een kwestie van trainen en wennen
Het geldt voor de kruk maar eigenlijk voor al het ergonomisch kantoormeubilair, je moet er even de tijd voor nemen om aan te wennen. Het lijkt in het begin misschien minder comfortabel om actief en correct te zitten, maar op de lange termijn is het beter dan onderuit gezakt zitten.