Hoe meet je de waterhardheid bij je thuis?

by admin
0 comment

Het is fijn om thuis water te kunnen gebruiken dat niet al te hard is van kwaliteit. In sommige huishoudens is de waterhardheid hoog en kun je last hebben van veel kalkaanslag in de wasbak of apparatuur. Het is dan verstandig na te gaan hoe hard het water eigenlijk is. Zo kun je kijken of een waterontharder misschien een uitkomst kan zijn, zoals de producten van Soft Water Systems.

Testen

Wil je weten of je te maken hebt met wat hard water, dan kun je dit op een eenvoudige manier testen. Er zijn twee soorten tests beschikbaar, de druppeltest of testen via een teststrip. De druppeltest komt het meeste voor en is ook erg geschikt. Je maakt gebruik van een setje met daarin een buisje en een flesje met indicatorvloeistof. Je vult dan het buisje met een klein beetje water (tot aan het streepje dat op het buisje staat aangegeven). Hierna laat je een druppel van de vloeistof in het buisje vallen en meng je dit goed met het water door elkaar door ronddraaiende bewegingen te maken met het buisje, zodat er een goede menging ontstaat. Er ontstaat dan een bepaalde kleur (vaak rood of roze, afhankelijk van het type merk van de druppeltest). Je gaat door met druppelen van vloeistof en het mengen met het water in het buisje tot de kleur omslaat naar bijvoorbeeld groen of blauw. 

Het aantal druppels vloeistof dat je uiteindelijk hebt gebruikt totdat je de laatstgenoemde kleur bereikt, geeft de hardheid van het water aan. Heb je bijvoorbeeld zes druppels vloeistof in het water laten vallen, dan is de waterhardheid zes eenheden. Hoe minder vloeistofdruppels je dus gebruikt, hoe zachter het water is. De druppeltest is een betrouwbaar product dat op de markt is gebracht en kost ongeveer €12,-.

 Teststrips

Dan heb je nog de mogelijkheid om teststrips te gebruiken. Deze strips houdt je kort in het water, waardoor de strip verkleurd. Hierop kun je aflezen hoe hard het water is. Helaas geven deze strips nooit helemaal nauwkeurig aan hoe hard het water is, het is meer een soort schatting dat wordt gegeven. Mocht je toch concluderen dat het water te hard is en je wilt hier iets tegen doen. Dan kun je kijken naar de producten van Soft Water Systems.

Related Posts

Leave a Comment