Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen

by admin
0 comment

Residentiële zonne-energie is al een realiteit voor gebruikers die schone en hernieuwbare energie willen produceren door middel van zonnepanelen, die al het elektriciteitsverbruik van de woning kunnen leveren en een besparing tot 95% op de licht factuur kunnen opleveren.

Wat is residentiële zonne-energie

De residentiële zonne-energie bestaat uit de installatie van zonnepanelen en fotovoltaïsche afvanginstallaties om de energetische autonomie van de woningen te verzekeren en om besparingen op de lichtrekening te bekomen.

Het belangrijkste verschil tussen dit soort toepassingen en die welke in de handel of de industrie worden toegepast, ligt in de kracht van de energieopwekking. Deze bedrijven hebben vaak meer stroom nodig dan huizen en hebben daarom een systeem dat in staat is meer zonne-energie op te vangen en op te slaan. Fotovoltaïsche installaties maken bijvoorbeeld gebruik van het on-grid systeem om zonne-energie te produceren en te distribueren.

Soorten residentiële zonne-energie

De installatie van fotovoltaïsche systemen in woningen kan een aanzienlijke besparing op de elektriciteitstarieven opleveren. Hoewel het een relatief nieuwe technologie is, betekent dit voordeel dat het aantal huiseigenaren dat ervoor kiest om zonne-energie in hun huis te implementeren elk jaar groeit.

Er zijn drie belangrijke residentiële fotovoltaïsche energie opwekkingssystemen: on-grid, off-grid en hybride systemen.

De zogenaamde on-grid systemen zijn het meest populair en hebben een directe aansluiting op het net. Op deze manier wordt eventuele overtollige energie naar de distributeur gestuurd en krijgt de huiseigenaar een korting op zijn rekening. Bovendien, als de stroomopwekking niet voldoende is om aan de behoeften van de woning te voldoen, zorgt het elektriciteitsnet voor de rest.

Het off-grid is een autonoom systeem, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Wijd gebruikt op meer afgelegen locaties, zonder de dekking van het elektrische systeem. De overtollige energie die door de fotovoltaïsche platen wordt opgewekt, kan in batterijen worden opgeslagen om ook op regenachtige, bewolkte dagen of ’s nachts stroom te garanderen.

Hybride systemen worden gekenmerkt door hun aansluiting op het elektriciteitsnet, maar zijn ook in staat om de overtollige energie op te slaan in accu’s, waardoor ze kenmerken van on-grid en off-grid systemen toevoegen.

Hybride systemen bieden de gebruiker nog meer onafhankelijkheid en kunnen zelfs ’s nachts energie leveren. Bovendien zijn deze systemen in staat om de elektriciteitsrekening te verlagen, omdat het elektriciteitsnet minder vaak wordt gebruikt.

Hoe residentiële zonne-energie werkt

In principe wekken de zonnepanelen die op het dak van een huis zijn geïnstalleerd, elektrische energie op wanneer er zonlicht aanwezig is. Deze energie wordt naar de omvormer voor zonne-energie gebracht, die de elektrische stroom verandert van direct naar wisselend, om compatibel te zijn met de stroom van het huis, zodat deze klaar is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en andere apparatuur.

Als uw huis meer zonne-energie genereert dan dat het verbruikt, gaat de extra energie naar het net van de distributeur en genereert het een “energiekrediet” voor je.

Related Posts

Leave a Comment