Wat is plafondverwarming? En waarom zou je het willen hebben?  

by admin
0 comment

In de wereld van klimaatbeheersing en energie-efficiëntie zijn er constant nieuwe innovaties die ons helpen om comfortabeler te leven en tegelijkertijd het milieu te sparen. Een van deze innovaties die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is plafondverwarming. Dit systeem biedt niet alleen een effectieve manier om je huis te verwarmen, of verkoelen, maar draagt ook bij aan een betere klimaatbeheersing. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van plafondverwarming en hoe het bijdraagt aan een duurzamere en comfortabelere leefomgeving. 

De overeenkomsten en verschillen tussen plafondverwarming en vloerverwarming 

De twee systemen zijn constructief vrijwel identiek aan elkaar. Zo maken beiden gebruik van een verspreid netwerk van leidingen waar (warm) water doorheen loopt om zo geleidelijk een ruimte op te warmen. Ze verschillen echter wel in efficiëntie. Vloerverwarming krijgt gebruikelijk met verschillende obstakels te maken, zoals: banken, tafels en vloerkleden. Dit zijn allemaal obstakels voor de warmtestraling. Deze obstakels komt plafondverwarming niet tegen. 

Daarnaast zijn er nog een paar situaties denkbaar waarbij het leggen van vloerverwarming simpelweg niet wenselijk is. Denk hierbij aan:  

  1. Een antieke/authentieke vloer welke behouden dient te worden.  
  1. Te weinig ruimte om vloerverwarming te leggen.  
  1. Het plafond wordt tijdens de verbouwing wel aangepakt en de vloer niet.  

Verwarmen en verkoelen?  

Omdat beide systemen gebruik maken van leidingen waar water doorheen loopt, kunnen beide systemen in combinatie met een warmtepomp zowel koelen als verwarmen. Dit is bij vloerverwarming alleen niet erg comfortabel. Zeg nou zelf, je houdt toch niet van koude voeten? Bij plafond verwarming is dit anders, de koude geleiding die uit het plafond komt straalt op het bovenlichaam, zo hou je dus ook gedurende de zomer het hoofd koel. Plafondverwarming is dus een ideale manier om de klimaatbeheersing binnenshuis te regelen.   

Is het moeilijk om plafondverwarming te installeren?  

Dit verschilt per systeem. Bij de ene leverancier moet een specialist de plafondverwarming inbouwen. Andere systemen zijn modulair opgebouwd en daardoor eenvoudiger om zelf in te bouwen. Vaak kan er dan extra informatie bij de leverancier worden opgevraagd.  

Related Posts

Leave a Comment