Zelf een huis verkopen – is dat haalbaar?

by admin
0 comment

Met de gigantische huizenprijzen van de afgelopen jaren, willen steeds meer mensen kosten besparen. Een ding waar je op kunt bezuinigen bij het kopen en verkopen van huizen, is het al dan niet nemen van een makelaar. En dat is logisch: waarom zou je enkele duizenden euro’s besteden aan dingen die je eigenlijk ook zelf zou kunnen doen. Hier zijn enkele redenen waarom het haalbaar is, maar ook waarom het helemaal niet altijd kosten bespaart.

Je betaalt geen procent

Een van de redenen waarom mensen niet voor een tussenpersoon kiezen, is vanwege het feit dat er soms flink wat voor betaald moet worden. Een expert op het gebied van de huizenmarkt vraagt soms 1 tot 2 procent van de waarde van een te kopen of te verkopen woning en dat is veel geld. Het gaat soms dus om bedragen van tot wel 10.000 euro. Dat is toch mooi bespaard als je een woning koopt.

Andere voordelen van zelf doen

Een ander voordeel van het zelf verkopen van een huis is natuurlijk het feit dat je meer zelf kan bepalen. Je kan het hele proces zelf doen zoals je het helemaal zelf wilt. Je kunt zelf bepalen aan wie je het huis verkoopt, ook al zijn er misschien mensen die meer bieden. Je moet er immers ook wel een beetje een goed gevoel aan over houden.

Waar je over na moet denken

Denk na over de lijst met dingen die je allemaal moet doen. Van elke kamer moeten een of meerdere goede foto’s worden gemaakt, er moeten advertenties op internet worden gezet en deze advertenties moeten ook nog eens over het internet worden verspreid. Dan moet er met de verschillende bieders worden gepraat en de verschillende biedingen moeten worden behandeld. Als je eenmaal een koper hebt, moet je naar de notaris om contracten te ondertekenen. Ga je voor jouw makelaar Amersfoort, dan zal hij alles doen: dat is wel echt een stuk makkelijker.

Is het goedkoper?

Het is goed om voor jezelf te beseffen dat het niet altijd goedkoper is om het proces zelf te doen. Een makelaar heeft soms flink wat meer kennis in huis en met die kennis van de markt kan hij ervoor zorgen dat de prijs van jouw huis echt wel een stukje hoger is. Dat bedrag gaat soms om dezelfde hoeveelheid euro’s die je aan de makelaar betaalt. Het is dus soms goedkoper, soms duurder. Uiteindelijk zul je zelf een afweging moeten maken over wat jij belangrijk vindt.  

Related Posts

Leave a Comment