Mortel is in de bouw een veelbesproken begrip, maar het kan best zijn dat jij er nu pas voor het eerst mee te maken krijgt. Mortel is erg veelzijdig in gebruik en wordt vaak gezien als dé oplossing voor je bouwprobleem. In dit artikel vertel ik je alles wat je erover moet weten. 

Wat is mortel?

Mortel is een fijn betontype en wordt ook vaak specie genoemd. Het bestaat in verschillende soorten, maar het heeft eigenlijk altijd vrijwel hetzelfde doel. Je kunt er namelijk scheuren, gaten en beschadigingen mee repareren en herstellen of oppervlaktes mee egaliseren/bedekken. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij het metselen van bakstenen of het tegelen. 

De verschillende soorten mortel

Over het algemeen zijn er acht verschillende soorten mortel. Hieronder geef ik je een overzicht van de verschillende soorten, maar ook wat de toepassing ervan is. 

  • Reparatiemortel: Wanneer er scheuren of gaten in betonnen oppervlakken (zoals vloeren) zijn ontstaan, dan kun je dit met reparatiemortel weer herstellen. Strijk het in de beschadiging, laat het goed uitharden en je oppervlak is gerepareerd. 
  • Egalisatiemortel: Wil je een oppervlak egaliseren? Dan zegt de naam van dit type mortel eigenlijk al voldoende. Egalisatiemortel kan bijvoorbeeld worden toegepast bij ongelijke vloeren. Doordat deze soort mortel dunner is dan reparatiemortel, kun je het makkelijker uitsmeren over het oppervlak. 
  • Afdichtingsmortel: Dit type mortel kan worden gebruikt om ruimtes af te dichten. Denk hierbij aan de kelder. Door de muren af te dichten met afdichtingsmortel, worden deze goed beschermd tegen vocht van buitenaf. 
  • Stucmortel: Stucmortel kan worden gebruikt om muren mee te stuken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook je plantenbakken bij stuken voor een gaaf effect. 
  • Gietmortel: Wanneer je beschadigingen op een lastige plek zitten, is het handig om een mortel te hebben die er makkelijk ingegoten kan worden. Gietmortel is hiervoor ideaal. 
  • Betonmortel: Waar je voor kleinere reparaties reparatiemortel gebruikt, kun je voor de grotere reparatie klussen kiezen voor betonmortel. 
  • Epoxymortel: Epoxymortel is speciaal gericht op het repareren van epoxyvloeren. Wanneer er een beschadiging of scheur is ontstaan in deze vloer, kun je epoxymortel gebruiken om het te repareren. Zo komt het het meest overeen met de epoxyvloer die je hebt liggen. 
  • Cementmortel: Ook cementmortel is bedoeld voor grotere reparaties (net als betonmortel). 

 

Het gebruik van het juiste mortel voor jouw klus is erg belangrijk. Twijfel je over welke soort mortel je nodig hebt? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met een expert op dit vlak of even langsgaan bij de plaatselijke bouwmarkt voor advies. 

Related Posts

Leave a Comment