Uiteraard wenst iedereen een woning die een indrukwekkende en verzorgde uitstraling heeft. Tijdens de bouw wordt deze uitstraling al grotendeels bepaald, al kunnen bewoners de uitstraling nog verbeteren door enkele aanpassingen. Vooral het veranderen van de huidige dakbedekking kan grote verschillen maken.

Echter is het niet gemakkelijk om de juiste bedekking te kiezen. Er zijn namelijk enorm veel verschillende dakbedekkingen mogelijk, waarbij er soms ook nog gekozen kan worden voor een specifieke constructie. Kortom: het kan een grote zoektocht zijn naar de ideale dakbedekking. Om jullie een duwtje in de rug te geven in deze zoektocht behandel ik in dit artikel de populairste dakbedekkingen met de eigenschappen.

Bitumendakbedekking

Bitumendakbedekking komt regelmatig voor bij platte daken. Dit soort dakbedekking heeft diverse voordelen, zo heeft het een hoge kleefkracht, waardoor de woning goed wordt beschermd tegen lekkages. Daarnaast is het materiaal erg sterk, waardoor er weinig onderhoud nodig is. Tot slot heeft bitumen ook een hoge UV-bestendigheid, waardoor de zon nauwelijks invloed heeft op het materiaal.

Helaas heeft de bitumendakbedekking een redelijk hoge brandbaarheid, wat gevaarlijk kan zijn als er brand ontstaat. Daarbij kan het materiaal vaak enkel gelegd worden door een dakdekkersbedrijf of een ervaren dakdekker. Tot slot heeft bitumendakbedekking ook een relatief korte levensduur van circa 20 à 25 jaar.

Kunststof dakbedekking

Er wordt regelmatig gekozen voor een kunststof dakbedekking door de ruimte keuze uit kleuren. Doordat er geen brander vereist is bij dit soort dakbedekking is de bedekking ook milieuvriendelijk. 

Toch is het aanleggen van een kunststof dakbedekking erg arbeidsintensief en kan niet over oud kunststof worden gelegd. Hierdoor ligt de prijs hoger ten opzichte van andere dakbedekkingen. De levensduur is 30 à 40 jaar.

Rieten dak

Een rieten dak heeft een unieke uitstraling. Het riet leidt tot een meerwaarde van de woning en een betere isolatie. Hierdoor wordt er veel bespaard op de energiekosten. Daarbij weerkaatst het riet de warmte, waardoor de woning in de zomer koel blijft. Verder is de aanleg van een rieten dak erg gemakkelijk.

Echter is het riet vaak aan de prijzige kant. Ook zal het riet regelmatig onderhoud vergen, dar ook geld kost. Daartegenover staat immers wel een levensduur van minimaal 50 jaar.  

Related Posts

Leave a Comment