De kans is groot dat iedere bewoner weleens de aanwezige dakbedekking zal moeten vervangen. Het dak wordt, gedurende de jaren, blootgesteld aan alle weersinvloeden. Wanneer de vervanging zal plaatsvinden, hangt af van diverse factoren. 

De levensduur van de dakbedekking is vooral afhankelijk van het weer en het materiaal. Bent u benieuwd wanneer uw dakbedekking toe is aan vernieuwing? In dit artikel zal deze vraag snel en duidelijk beantwoord worden.

Gemiddelde levensduur

Wellicht heeft u weleens voorbij horen komen dat de gemiddelde levensduur van een dak neerkomt op dertig jaar. Toch zijn er redelijke verschillen aanwezig tussen de diverse materialen. Daarbij speelt ook de ervaring van de ingeschakelde dakdekker een rol in de levensduur. Het is belangrijk om een ervaren dakdekker in te huren om problemen, zoals daklekkage, op kort termijn te voorkomen.

Specifieke levensduur

  • Kunststof / Rubbere dakbedekkingen: lange levensduur + nauwelijks onderhoud
  • Bitumendakbedekking: 25 jaar 
  • Riete daken: maximaal 30 jaar 
  • Pannendak: 40 à 80 jaar
  • Pvc-daken: 20 à 25 jaar

Let op: de bovenstaande levensduur kan verkort worden indien de woning voorzien is van een dak met opstaande dakranden. In deze situatie zal de levensduur een aantal jaar korter zijn, doordat de opstaande dakranden meer te verduren hebben dan een volledig vlakke dakbedekking.

Tijdsduur van de vervanging

Om u een indicatie te geven van de tijdsduur van de vervanging, zal ik uitgaan van een pannendak. Indien uw woning beschikt over een pannendak zal de dakbedekking vervangen ongeveer een week in beslag nemen. De dakdekker zal dagelijks ruim 50 m2 vervangen. In deze week zijn zowel het weghalen van de oude bedekking als het leggen en afwerken van de nieuwe bedekking meegenomen. 

Related Posts

Leave a Comment