Een droomtuin ontstaat niet in één dag. 3 stap voor stap tips

by admin
0 comment

Wanneer u een nieuw huis betrekt, staan er veel taken op het to-do lijstje. Zeker in het begin. Het ontwerpen van de tuin wordt meestal vooruit geschoven en verdwijnt na korte tijd volledig naar de achtergrond. Het kost wat planning, tijd en geld om een droomtuin vanaf nul aan te leggen, zoals bij een nieuwbouwhuis, of om een oude tuin op te knappen. Maar geen zorgen. Met wat geduld lukt het vast. Met een goede planning, goedkope tussenoplossingen en de juiste mix van vastberadenheid en kalmte, zal uw droomtuin zich bijna als vanzelf ontwikkelen. In dit blog 3 tips over de volgorde en het concept die u stap voor stap dichter bij uw droomtuin zullen brengen.

Stap 1: Plan uw droomtuin

Een veelgemaakte fout is om naar het tuincentrum te gaan, planten te kopen in een bonte verzameling en ze overal in de tuin te zetten. Dit leidt tot een rommelig ogende mengelmoes. Vaak ook tot frustratie. Omdat de planten zich op de verkeerde plaats misschien niet goed ontwikkelen of in de loop van het tuinontwerp steeds weer opnieuw moeten worden geplant. U kunt zich veel werk en vele euro’s besparen als u eerst een tuinplan opstelt. Of wellicht een hovenier in de arm neemt. Of het nu gaat om een romantische rozentuin, een weelderig bloemenrijk of een landelijke idylle. Met een plan in de hand komen de afzonderlijke onderdelen gemakkelijker samen en zijn er later tijdens de uitvoering geen misverstanden meer.

Stap 2: Ruimteverdeling

Het is voordelig om de tuin te verdelen in verschillende ruimtes, die u geleidelijk kunt inrichten. Trellischermen, gesnoeide heggen of zelfs afzonderlijke struiken verdelen de tuin en schermen onafgewerkte stukken af. Het is aan te bevelen dit basiskader als eerste te maken. Zodat u zo snel mogelijk kunt genieten van wat privacy in uw nieuwe tuin. Het gazon staat ook hoog op de lijst. Later, wanneer het terrein volledig is aangelegd, zullen de verschillende ruimtes veel afwisseling bieden en toch een harmonieus geheel vormen. Met tips voor beginners slaagt de tuinaanleg op papier.

Stap 3: Bloemperken planten

Plant langzaam groeiende heesters en houtachtige planten zo vroeg mogelijk, omdat zij de meeste tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Al na een paar jaar zullen vaste planten de perken opvullen en een kleurrijke achtergrond vormen voor eenjarigen. Bloeiende planten die de perken kunnen sieren zijn bijvoorbeeld de paarse zomerlila (Buddleja), die in het eerste jaar als kleine struik wordt geplant en krachtig uitgroeit en vanaf juli een bloeiende vlindermagneet vormt. Doorbloeiers zoals het gele meisjesoog (Coreopsis) geven vele zomerweken lang plezier. Na een paar jaar is de tuin al de moeite waard, maar nog niet af.

Raadpleeg een professional

Een droomtuin is het stukje aarde waar gedachten vrij kunnen dwalen en de ziel rust kan vinden. Een droomtuin is ook de plaats waar u met vrienden en familie samenkomt om te vieren, te ravotten, te spelen – of gewoon te ontspannen. Durft u het niet aan om zelf de handen uit de mouwen te steken, schakel dan ervaren deskundigen in. Een hovenier is de ideale professional om u te helpen van uw eigen stukje aarde een droomtuin te maken.

Related Posts

Leave a Comment