Het ultieme wonen met domotica

by admin
0 comment

Tegenwoordig zijn er allerlei apparaten waarmee je jouw woning steeds slimmer kunt maken. Het nadeel is alleen dat al die verschillende apparaten een eigen besturingssysteem hebben en dat je dus alles via verschillende apps moet besturen. Het zorgt voor een wirwar aan apps. Met een domotica systeem kun je alle elektronische apparaten in jouw woning vanaf één bedieningspaneel besturen. Hiermee verhoog je jouw wooncomfort aanzienlijk! Ben je benieuwd wat domotica voor jouw woning kan betekenen? We geven je graag wat extra informatie wat je er allemaal mee kunt.   

Wat is het?

Dat je met een domotica systeem het wooncomfort vergroot is wel duidelijk, maar wat houdt het precies in? Domotica staat voor elektronische communicatie tussen verschillende elektrische apparaten in een woning. Het maakt huishoudelijke taken een stuk gemakkelijker. Zo kun je bijvoorbeeld scenes instellen waarmee je met één druk op de knop de woning klaar maakt voor een heerlijk avondje tv kijken. De televisie gaat aan, de lampen worden gedimd en de gordijnen gaan dicht. 

Verschillende aanbieders

Er zijn verschillende merken die een domotica systeem aanbieden. Een zeer bekend merk is bijvoorbeeld Control4. Het systeem van Control4 zorgt ervoor dat alle slimme apparaten in jouw woning met elkaar communiceren en samenwerken. Van de verlichting tot de muziek en van de beveiliging tot climate control, met dit merk kun je jouw woning zo smart inrichten als dat je maar wilt!   

Is dat niet gewoon een smart home?

Veel mensen denken dat een domotica systeem hetzelfde is als een smart home, maar er zit weldegelijk een verschil tussen een smart home en een domotica systeem. Met een domotica systeem kun je verschillende apparaten zoals de verwarming, de verlichting en het zonnescherm op afstand bedienen. Een smart home denkt ook echt met jou mee en zet de verwarming op het juiste moment een tikkeltje hoger. Met een domotica systeem maak je jouw woning dus smart, maar je spreekt over een smart home wanneer de apparaten meebewegen op jouw ritme.   

Tips bij het aanschaffen

Als je een domotica systeem gaat aanschaffen is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle mogelijkheden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meteen jouw hele woning te voorzien van een systeem. Maar uiteindelijk wil je daar natuurlijk wel naartoe werken. Als je eerst begint met de woonkamer moet je er rekening mee houden dat je het systeem op een later moment nog kunt uitwerken. Maak daarom een lijstje van dingen in jouw woning die je wilt laten automatiseren. Denk hierbij dus ook na over de wensen op langer termijn. 

Related Posts

Leave a Comment