Hoe kun je echt goud herkennen?

by admin
0 comment

Soms denk je goud in handen te hebben, maar dan blijkt het vervolgens nep te zijn. Of het echt of nep goud betreft is tegenwoordig heel moeilijk om te zien. Het kan uitstekend worden nagemaakt en daarnaast is het vervalsen van keurmerken tegenwoordig ook niet moeilijk meer. Wil je goud verkopen? Dan kun je het beste het goud laten testen door een professional zodat er geen enkele twijfel meer bestaat over de echtheid.

Op keurmerk controleren

Wanneer Nederlandse juweliers gouden sieraden willen verkopen zijn ze verplicht om deze een keurmerk mee te geven. Het is een soort bewijs van echtheid en daarnaast geeft het ook aan om hoeveel karaat het betreft. Om het te verduidelijken met een voorbeeld: sieraden dat bestaat uit 14-karaats goud heeft het keurmerk ‘585’. Iedere karaats hoeveelheid heeft zijn eigen combinatie met cijfers. Hou er rekening mee dat deze keurmerken natuurlijk ook vervalst kunnen worden. Het is dus geen garantie dat het dan daadwerkelijk echt is.

Goud uit het buitenland herkennen

Waar het in Nederland verplicht is om sieraden te voorzien van een keurmerk, is dat in andere landen niet zo. Alhoewel de meeste er voor kiezen om het met de code ‘14KT’ te voorzien is dit niet altijd het geval. Het is daarom nooit met zekerheid te zeggen of goud uit het buitenland echt of nep is. Het wordt daarom aangeraden om altijd een goud test te doen. Zo krijg je garanties en daarnaast wordt je dan direct voorzien van een taxatie.

Echt goud kan niet verkleuren

Als je toch zelf wilt uitzoeken of goud echt is, is het goed om te weten dat goud niet kan verkleuren. Wanneer je nepgoud in handen hebt, zie je meestal wel vekleuringen want dit gebeurd al snel wanneer het wordt gedragen en wordt blootgesteld aan zonlicht. Toch moet je goed onderscheid kunnen maken tussen verkleuring en vervuiling. Een sieraad kan zo vervuild zijn, dat het lijkt alsof het verkleurd is. Zorg dat je het daarom eerst goed schoonmaakt om te kijken wat nou precies het geval is. Tot slot kun je ook altijd nog een krastest uitvoeren.

 

Related Posts

Leave a Comment