Hypotheek aanvragen in 2021 – de valkuilen.

by admin
0 comment

Het valt niet mee. Voor veel mensen is het afsluiten van een hypotheek complexe materie. Het is niet iets dat je dagelijks doet en vaak is het ingewikkeld door allerlei zaken en scenario’s waar je rekening mee moet houden of over moet nadenken. Waar moet je dan allemaal op letten bij het aanvragen van een hypotheek? En wat zijn zoal de valkuilen bij het aanvragen van een hypotheek?

Het eerste waar je naar zult gaan kijken, is de rente. Hoe lager hoe beter. Het punt is echter dat deze rente samenhangt met de vorm van de hypotheek, de looptijd, kosten van eventueel verzekering en natuurlijk je eigen persoonlijke situatie. Dat betekent dat je verder moet kijken naar alleen het kale rentepercentage. Dit zijn een paar valkuilen die je kunt voorkomen.

Kosten en opbrengsten

Vergelijk daarom goed alle werkelijke kosten en de te verwachten opbrengsten. Denk bijvoorbeeld aan de WOZ-waarde, het rendement, de afsluitkosten en het maandbedrag inclusief verzekeringen.

Maandlasten versus woonlasten

De maandlasten van een hypotheek zijn niet hetzelfde als wat je daadwerkelijk kwijt bent om ergens te wonen. De woonlasten zijn veel hoger, denk bijvoorbeeld ook goed na over het onderhoud van de woning en hoeveel geld je verwacht hier aan kwijt te zullen zijn.  

Rekening houden met risico’s

Maandlasten kunnen lager uitkomen door een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Het grote nadeel hiervan is dat geen eigen vermogen wordt opgebouwd. Aan het eind van de looptijd is der dus nog een restschuld. Stel dat je over 30 jaar je huis met verlies moet verkopen. Wat zou dit betekenen?

Of er is in de hypotheekofferte geen overlijdensrisicodekking opgenomen. Dan lijkt de maandlast veel lager te zijn in vergelijking met andere offertes. Maar wat zouden de gevolgen zijn als een partner overlijdt? Wel iets om over na te denken.

Hypotheek bedrijfspand

Stel dat je een eigen bedrijf gaat beginnen en je wil direct een pand kopen, dan heb je een andere hypotheek nodig dan bij een woning want er gelden andere regels. Je wil natuurlijk kunnen profiteren van de beste voorwaarden en een goed rentepercentage krijgen. Kies er daarom voor om bij Finaforte een hypotheek bedrijfspand af te sluiten.

Eigen inbreng in de hypotheek

In sommige gevallen is het ook interessant om eigen middelen in te zetten. Dat kan eenmalig zijn voor aanvang van de hypotheek maar ook gedurende de looptijd. Door tussentijdse stortingen, kun je op termijn de netto maandlasten verlagen. Dat kan handig zijn als je gedurende de looptijd een periode hebt waarin je meer geld te besteden hebt. Je kunt daarmee alvast besparingen voor de toekomst in gang zetten. 

Related Posts

Leave a Comment