Kozijnen schilderen doe je zo

by admin
0 comment

Zijn jouw kozijnen toe aan een likje verf? Dan is dat nog een hele onderneming. Waar moet je nou beginnen? Hoe pak je dat aan? Om jou een handje te helpen, staat hieronder in het kort beschreven hoe je moet schuren, afplakken en voorbereiden. Zo kun je direct aan de slag!

Schuren

Voordat je begint met schuren is het handig om de kozijnen eerst goed schoon te maken. Gebruik een goede verfreiniger en ontvet de oude verflaag. Neem alles ook even goed af met schoon water en laat de boel dan even drogen. Nu is het tijd voor het echte werk. Het schuren kan beginnen! Je kunt overtollige verflagen eventueel wegschrapen met een verfkrabber, maar als de oude verflaag er nog prima uitziet kun je direct beginnen. Denk eraan om een lichte korrel te gebruiken. Je wilt tenslotte geen schuurkrasjes zien, na de nieuwe laag. Vergeet niet om na het schuren, de ruimte weer stofvrij te maken. Zo voorkom je dat stofdeeltjes in de natte verf komen.

Afplakken

Nu is het tijd voor het afplakken. Dit is om te voorkomen dat je na het verven nog heel lang bezig bent met het wegschrapen en verwijderen van verf die op de ruit terecht is gekomen. Hierbij is het verstandig om te investeren in goed afplaktape. Je wilt geen lijmresten overhouden, na het verwijderen van het tape. Om een strakke lijn te krijgen, is het slim om het tape net een milimetertje van de rand af te plakken. De rand zal door kit en oude verf niet helemaal recht meer zijn. Afplakken gaat daardoor lastig. Na het verven is het belangrijk om het schilderstape nog heel even te laten zitten. Wanneer het stopt met druipen, maar nog niet is uitgehard, kun je het er het beste afhalen. Dit is meestal na iets minder dan een uur.

Voorbereiden

De kozijnen zijn nu bijna klaar om geverfd te worden, nog een paar kleine voorbereidingen. Zo ver geschuurd dat er kale plekken te zien zijn in het hout? Deze moeten natuurlijk even gegrond worden. Grondverf zorgt voor betere hechting. Dit kan je gewoon eventjes op alle kale plekjes aanbrengen. Wil je van donkere kozijnen, lichte maken? Dan is het verstandig om alles even in de grondverf te zetten. Dit scheelt een laagje eindverf, sneller dekkend. Oneffenheden, kiertjes en gaatjes kunnen nog even geplamuurd of gekit worden. Het is fijn om hiervoor sneldrogende plamuur te gebruiken. Om glansverschillen te voorkomen kun je ook deze plekjes in de grondverf zetten.

 

Na deze stappen is het dan eindelijk tijd om te verven. Maar als je dit zorgvuldig doet krijg je een prachtig resultaat. Zo goed als nieuw. Nieuwe kozijnen kopen is dus helemaal niet nodig. Een likje verf en ze zijn weer zo goed als nieuw.

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Comment