Kunstgras in je tuin leggen? Dit zijn belangrijke aandachtspunten!

by admin
0 comment

Als je je tuin, balkon of terras een keer een visuele make-over wilt geven, kun je dat prima doen door kunstgrasmatten in je tuin te leggen. Natuurlijk kun je ook voor andere onderhoudsvriendelijke oplossingen kiezen, zoals een volledig betegelde tuin of een wildtuin, die volstaat met mooie planten, stuiken en bloemen. Maar veel mensen kiezen voor kunstgras als oplossing om hun tuin een andere look te geven.

Belangrijk bij het kiezen en aanleggen van kunstgrastuinen is om het juiste kunstgras te kopen. Er is op dit gebied namelijk nogal wat keuze. De belangrijkste aandachtspunten zijn de lengte van de kunststof grassprieten, de grasdichtheid, de specifieke graskleur en het soort grasvezels. Laten we deze aspecten eens van wat dichterbij bekijken.

De lengte van het kunstgras

Aandachtspunt nummer één is hoe lang de grasvezelsprieten van het kunstgras moeten zijn. Lange sprieten zijn een goede keuze als je bijvoorbeeld een huisdier hebt die regelmatig in het gras stoeit en speelt. Kunstgras voelt namelijk fijner aan als de sprieten wat langer zijn. Ze bewegen dan mee als er een huisdier of een kind, zoals je zoon of dochter, op speelt. Een ander voordeel van wat langer kunstgras is dat dit zorgt voor een meer natuurlijke look: de grasmat ziet er ‘echter’ uit. Bij de betere merken kun je visueel én qua gevoel geen onderscheid maken tussen kunstgras en natuurlijk gras.

De dichtheid van het kunstgras

Het tweede aandachtspunt is het bepalen van de dichtheid van de kunstgrasmatten die je wilt gaan kopen. Over het algemeen geldt de stelregel dat hoe groter de vezeldichtheid is, hoe beter de graskwaliteit is. Let er bij het vergelijken daarom goed op hoe dicht het gras is. Kunstgras met een hogere dichtheidsgraad ziet er overigens ook mooier en fleuriger uit dan grasmatten waarbij de dichtheid minder groot is.

De kleur van de grasmat

Het oog wil ook wat. Dit gezegde is absoluut van toepassing als het gaat om kunstgrasgazons. Want wie wil er nu geen gazon van kunstgras dat er puur natuur uitziet? Kies daarom voor een natuurlijke kleur groen. Maar groen is niet verplicht natuurlijk. Tegenwoordig is kunstgras in tal van kleuren en kleurvariaties verkrijgbaar, zodat je hier alle kanten mee op kunt. Zo kun je kiezen voor blauwe of roodkleurige grasmatten, maar ook voor geel en zelfs zwart. Als je een sportveldje wilt aanleggen, zijn deze kleuren mooie alternatieven.

Het soort kunstgras is ook belangrijk bij het maken van een keuze

Besteed ten slotte ook voldoende aandacht aan het soort kunstgras voor je gazon, sportveldje of balkon. Het gebruiksdoel is hier doorslaggevend. Gebruik je je gazon vooral om nar te kijken, leg je het aan als speelveld voor je kinderen of wil je er je balkon mee opsieren? Laat van dit soort vragen je keuze afhangen. Twijfel je over de juiste soort? Vraag dan om advies bij een kunstgrasspecialist of bij een betrouwbaar tuincentrum wat de slimste keuze voor jou is.

Hoe zit het met de kosten van kunstgras

Een niet te onderschatten aandachtspunt bij het kiezen van goed kunstgras, is ten slotte natuurlijk de prijs. Stel voor jezelf een realistisch budget vast. Wat heb je maximaal over voor een strakgroene kunstgrasmat of voor kunstgras op je terras of balkon? Meestal worden de kunstgras kosten en prijzen weergegeven per m2. Dit betekent dat je aanbieders onderling goed kunt vergelijken. We adviseren om minstens drie verkopers naast elkaar te zetten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Vergeet echter niet dat kwaliteit bij kunstgras belangrijker is dan de prijs. Goed koop is, zo luit het gezegde dat ook voor kunstgras geldt, uiteindelijk vaak duurkoop.

 

Related Posts

Leave a Comment