Maak zelf een vlonder voor in de tuin!

by admin
0 comment

Ben jij op zoek naar een mooie plek in de tuin om te ontspannen, om te genieten van het buitenleven? Overweeg dan eens om zelf een vlonder te maken! Een vlonder is een houten terras dat je bovenop de grond kunt plaatsen en dat net iets hoger ligt dan het maaiveld. Het geeft je tuin een natuurlijke sfeer en het is bovendien relatief makkelijk zelf te maken. In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een vlonder voor in de tuin kunt maken.

Stap 1: Kies de juiste plek

Het eerste wat je moet doen is de juiste plek kiezen voor je vlonder. Bedenk waar je het liefst wilt ontspannen in de tuin en zoek naar een geschikte plek. Het is belangrijk om een plek te kiezen waar niet te veel wortels van bomen en struiken zitten. Ook moet je ervoor zorgen dat de grond vlak is, anders wordt het moeilijk om het vlonder waterpas te maken.

Stap 2: Maak de fundering

Nu je de juiste plek hebt gekozen, is het tijd om de fundering van het vlonder te maken. Dit doe je door vier palen in de grond te slaan op de hoeken van het vlonder. Houd er rekening mee dat de palen dieper de grond in moeten dan de vorstgrens. Een vorstgrens is de diepte waarop de grond ’s winters bevriest. In Nederland is dat ongeveer 80 centimeter.

Stap 3: Plaats de vlonderplanken

Nu kun je de vlonderplanken op maat zagen en deze bovenop de palen in het funderingsframe leggen. Begin met het leggen van de eerste plank in de hoek, en zorg dat deze waterpas ligt. Schroef de plank vast aan de palen. Ga zo door totdat alle vlonderplanken op hun plek liggen. Houd tussen de planken een afstand aan van ongeveer 1cm. Zo kan het hout goed ademen en is er ruimte voor werking in het hout.

Stap 4: Werk de vlonderrand af

Nu het vlonder klaar is, is het belangrijk om de rand af te werken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld grind, tegels, of kiezels. Het zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar voorkomt ook dat onkruid onder het vlonder groeit.

Stap 5: Onderhoud

Nu het vlonder af is, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Gebruik een hogedrukreiniger om vuil en algen te verwijderen. Behandel het hout minimaal één keer per jaar met beits om het te beschermen tegen weersinvloeden. Zo blijft je vlonder jarenlang mooi!

Nog even in het kort

Het bouwen van een vlonder lijkt misschien een grote klus, maar met de juiste materialen, gereedschap en deze handleiding is het helemaal niet zo moeilijk. Het vergt wel wat tijd en aandacht, maar het eindresultaat is een prachtige plek in je tuin waar je lekker kunt ontspannen. Bovendien heb je het vlonder zelf gemaakt en kun je er dus extra trots op zijn! Zie je het toch niet helemaal zitten om het zelf te doen? Neem dan eens een kijkje in het ruime aanbod vlonders bij De Jong Handelsonderneming!

Related Posts

Leave a Comment