Tips bij het snoeien van een haag

by admin
0 comment

Als je een mooie tuin wilt, zul je jouw planten moeten snoeien. Veel mensen weten wel dat er gesnoeid moet worden, maar niet wanneer en hoe het precies moet gebeuren. Het snoeien van de haag beïnvloedt de groei positief en het zorgt ervoor dat je haag langer groen blijft. Snoeien heeft veel voordelen, maar wel alleen wanneer je het regelmatig en op het juiste moment doet. In dit artikel geven je wat handige tips. 

Wanneer moet ik de haag snoeien? 

Wanneer je groene beukenhaagplanten koopt bij Beukplanten, moeten deze goed onderhouden en gesnoeid worden. Hagen zijn in te delen in drie verschillende soorten. Dit zijn snelle groeiers, trage groeiers en bloeiende hagen. De snelle groeiers, zoals de liguster, coniferen en buxus, moeten in de periode van half mei tot half juni gesnoeid worden. Ook in het najaar moeten de snelle groeiers nog eens gesnoeid worden; in de periode van half augustus tot half september. De trage groeiers, zoals de taxus, hoef je alleen rond half juli te snoeien. Bij bloeiende hagen is het belangrijk om te weten of het voorjaarsbloeiers zijn of niet. Voorjaarsbloeiers moeten namelijk zo snel mogelijk gesnoeid worden na de bloei. De zomerbloeiers en najaarsbloeiers kunnen het best eind maart of begin april gesnoeid worden. 

Voorbereiding

Wanneer het tijd is om jouw haag te snoeien, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Kijk vooraf naar de weersvoorspelling en kies een droge, bewolkte dag uit om te snoeien. Zorg daarnaast voor goed en veilig materiaal. Een goede snoeischaar, handschoenen en eventueel gehoorbescherming wanneer je elektrisch gaat snoeien. Als je een hoge haag moet snoeien is het belangrijk dat je een veilige ladder gebruikt. Daarnaast kan het handig zijn om een zeil onder je haag te leggen en daarmee het groenafval op te vangen. Dit scheelt je veel tijd tijdens het opruimen wanneer je klaar bent met het snoeien van de haag. 

Haag snoeien

Je kunt het best van onder naar boven werken wanneer je jouw haag gaat snoeien. Op die manier verlies je nooit de onderste takken uit het oog wanneer het snoeisel van boven naar beneden valt. Zorg ervoor dat de onderkant van je haag tien centimeter breder is dan de bovenkant van de haag. Zo krijgen ook de onderste takken voldoende licht. Wanneer je zelf geen ervaring hebt met het snoeien van een haag, kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je haag te laten snoeien door een professionele tuinman. Zo weet je zeker dat jouw haag op de juiste manier gesnoeid wordt en daarnaast nemen tuinmannen vaak zelf het snoeiafval mee. Zo hoef jij zelf niks meer op te ruimen of weg te brengen.

Related Posts

Leave a Comment