Wat is de opstalverzekering?

by admin
0 comment

Er zijn tal van verschillende verzekeringen die afgesloten kunnen worden voor de woning waarin je woont. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde opstalverzekering. Het spreekt voor zich dat het zogenaamde opstal van een huis een gigantische waarde vertegenwoordigt. Het is dan ook bijgevolg niet meer dan logisch dat je deze zo goed mogelijk zal willen laten verzekeren. Dat is mogelijk door te kiezen voor één van de verschillende opstalverzekeringen die worden aangeboden. Je moet er wel rekening mee houden dat een dergelijke verzekering niet alle mogelijke schade aan je woning zal verzekeren. Wil je hier nu graag alles over te weten komen? Dan zal de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina je daar zonder twijfel bij kunnen helpen.

Hoe kan je een opstalverzekering afsluiten?

Voor de opstalverzekering geldt dat we een onderscheid moeten maken tussen twee verschillende manieren waarop deze kan worden afgesloten. In eerste instantie is er de extra uitgebreide verzekering voor de opstal van een woning. Het gaat hierbij om een verzekering die eigenlijk al een geweldig uitgebreid pakket aan dekkingen voorziet. Denk hierbij onder meer aan:

  • Brandschade;
  • Stormschade;
  • Waterschade;
  • Schade door hak- en breekwerk;
  • Schade door een blikseminslag;

Dit uitgebreide pakket aan dekkingen maakt deze opstalverzekering op zich al ontzettend interessant. Dit gezegd hebbende is er één dekking die in het bovenstaande lijstje ontbreekt. Wanneer je ook daar aanspraak op wil kunnen maken zal je tot de conclusie komen dat het steeds een aanrader is om ervoor te kiezen om de allriskverzekering af te sluiten. We hebben het dan uiteraard over de schade die door jouzelf kan worden aangericht aan de woning. Het spreekt voor zich dat er hierbij altijd sprake moet zijn van onopzettelijk veroorzaakte schade. Hoe dan ook, wil je dit ook verzekerd hebben? Hou er dan zeker en vast rekening mee dat de keuze voor uitsluitend de extra uitgebreide verzekering in de praktijk niet afdoende dekkend zal zijn.

Is de opstalverzekering bij wet verplicht of niet?

Je bent niet verplicht om ervoor te kiezen om de opstalverzekering af te sluiten. In geen enkel land is het op moment van schrijven zo dat er een wet bestaat die het afsluiten van een dergelijke verzekering verplicht. Dit gezegd hebbende doet dit niets af aan het gigantische belang waar deze verzekering over beschikt. Je moet er namelijk rekening mee houden dat veel mensen doorgaans hun levenslange spaargeld in hun woning investeren. Wanneer het pand dan vervolgens verwoest wordt heeft dit gigantische gevolgen voor de financiële situatie van de eigenaars van het pand. Zorg er dus altijd voor dat dit jou niet overkomt door ervoor te kiezen om je opstal te laten verzekeren.

Wat is er niet verzekerd door middel van een opstalverzekering?

Voor de opstalverzekering geldt dat ze in de praktijk vaak samen wordt genoemd met de zogenaamde inboedelverzekering. Beide verzekeringen zijn echter helemaal niet dezelfde, integendeel. Voor de opstalverzekering geldt zoals de naam je eigenlijk al aangeeft dat ze uitsluitend instaat voor het verzekeren van de constructie van een pand en alles wat er aan vastzit. Dat geldt niet voor de inboedelverzekering. Zij zorgt namelijk voor een dekking van alle spullen die (min of meer) los in de woning liggen en dus eigenlijk eenvoudig meegenomen kunnen worden naar buiten. Wil je er dus op kunnen rekenen dat al jouw eigendommen zo optimaal mogelijk zijn verzekerd? Dan zal je er dus voor moeten kiezen om beide verzekeringen af te sluiten.

Welke factoren bepalen de kostprijs van de opstalverzekering?

Het spreekt voor zich dat je tot slot ook nog een goed beeld zal willen hebben van de kosten waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een opstalverzekering. Voor de premie van deze verzekering geldt dat ze wordt bepaald door tal van verschillende factoren. Het gaat hierbij om:

  1. De ligging van de woning;
  2. Hoe hoog het eigen risico is gelegen;
  3. De zogenaamde herbouwwaarde van het pand;

In het bijzonder deze laatste is natuurlijk ontzettend belangrijk. Bij het afsluiten van een verzekering voor je opstal zal je namelijk steeds tot de vaststelling komen dat er een bepaalde waardebepaling zal gebeuren. Deze waardebepaling zal verschillende zaken duidelijk maken. Niet alleen zal ze een zeer grote invloed hebben op de periodieke verzekeringspremie die je zal moeten betalen, bovendien zal ze ook bepalend zijn voor de herbouwwaarde. Het gaat hierbij dan concreet om het bedrag dat je uitbetaald krijgt op het moment dat de woning verwoest zou worden of in ieder geval opnieuw gebouwd dient te worden. Zorg er in ieder geval voor dat deze waarde zo optimaal mogelijk wordt vastgesteld. Alleen op die manier kan je immers rekenen op de voor jou beste verzekering.

Is het mogelijk om te besparen op deze verzekering of niet?

Voor de opstalverzekering geldt dat het absoluut geen verzekering is waar je op wil besparen door te snoeien in bijvoorbeeld de dekkingen die worden aangeboden. Ook het lager aangeven van de herbouwwaarde van het pand in kwestie is omwille van logische redenen geen interessante keuze. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk worden vastgesteld dat dit wel degelijk zeer regelmatig gebeurt. Dit in een poging van de verzekeringnemer om ervoor te zorgen dat de premie van de verzekering lager kan komen te liggen. Dat is echter zeker niet de bedoeling. Er zijn wat dit betreft andere bespaartips die heel wat interessanter zijn om te kunnen benutten. Denk hierbij aan:

  • Je kan ervoor kiezen om een bundel met verzekeringen af te sluiten;
  • Het is mogelijk om een vergelijking uit te voeren tussen de diverse verzekeringen;

Voor opstalverzekeringen geldt dat ze ontzettend populaire verzekeringen zijn welke bijgevolg door heel wat verzekeraars worden aangeboden. Dit zorgt ervoor dat er vaak sprake is van niet onaanzienlijke premieverschillen tussen de diverse verzekeraars. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking op https://www.alpina.nl/ zal je dan ook al vrij snel tot de vaststelling komen dat je een aantrekkelijke besparing op de standaard premie zal kunnen realiseren. Dit in tegenstelling tot in andere gevallen zonder dat je daarvoor als verzekeringnemers genoegen moet nemen met extra risico’s. Dat zal je bij deze verzekering echt wel koste wat het kost willen vermijden. Zoveel is zeker.

Related Posts

Leave a Comment