Wat je het beste kan doen met terrasplanten

by admin
0 comment

Een dakterras is net een groene oase in de lucht. Voor jouw planten kan deze locatie echter een uitdaging zijn. Niet alle planten zijn in staat om er te overleven. Terwijl jij ontspant op het dakterras, hebben de planten het een en ander te verduren: Ze worden blootgesteld aan verschillende elementen, die ze onder moeilijke omstandigheden moeten zien te trotseren. Een dakterras krijgt namelijk op andere manieren te maken met de zon, regen en wind. Het is dus goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van planten voor op een (dak)terras.

De juiste vloer

Ongeacht jouw ontwerp voorkeuren en jouw favoriete materiaal, moet de vloer van een dakterras bepaalde eigenschappen hebben die het leven voor jouzelf en de planten gemakkelijker maken. De vloer moet slijtvast zijn en zware potten kunnen dragen, ook als deze verplaatst worden. Het is ook belangrijk dat de vloer waterdicht is, zodat er geen vocht in kan sijpelen en mogelijk waterschade kan veroorzaken. Idealiter moet de vloer een lichte helling hebben, zodat regen en andere vloeistoffen snel weglopen in een goot aan de rand of in een afvoer. En vergeet de constructie niet. Op een dakterras kan door de verschillende planten en bloempotten, plantenbakken en bloembakken immers snel een aanzienlijke hoeveelheid gewicht worden opgebouwd. De onderconstructie moet dit gewicht kunnen dragen en weerstaan.

Voorzorgsmaatregelen

De beplanting van het dakterras moeten in deze omgeving kunnen overleven. Het leven op een dakterras of in een daktuin is zwaar voor planten. Er zijn immers bepaalde dingen die je van hen verwacht gezien de locatie: felle zon, hevige regen, vrieskou en harde wind. Toch moeten zee het allemaal trotseren en er nog goed uitzien ook. Kies je de verkeerde kandidaten, dan zal je al snel geirriteerd raken door verbogen, bevroren, verdorde of verdronken bloemen/planten.
Idealiter zou je daarom een aantal veiligheidsmaatregelen moeten treffen voor de planten. Plant ze bijvoorbeeld alleen in bakken die een afvoergat hebben. Om zo eventuele hevige regenval te kunnen verwerken zodat de plant niet verdrinkt. Om te voorkomen dat planten snel uitdrogen, kan je een windscherm maken voor kwetsbare planten. Dit kan je doen met kunstmateriaal of met andere, hogere planten. Ook al lijkt het nu misschien zo, toch zijn maar weinig beperkingen als het gaat om het toevoegen van groen aan het dakterras. Veel planten zijn vrijwel gemaakt voor een leven in de wolken.

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van goede terrasplanten zijn:
Citrus Lemon op stok/rek
Olijf/Mediterrane planten
Zantedeschia calla
Cycas revoluta Valse Sagoplant
Eagle palm Trachycarpus Fortenei

Related Posts

Leave a Comment