Besparen op je energierekening door jaarlijks over te stappen

by admin
0 comment

Betaal jij ook teveel voor je energie? Dat zou goed kunnen. Veel mensen betalen namelijk meer voor hun energie dan nodig is. Dit kan verschillende redenen hebben. Door slimme keuzes te maken kun je flink besparen op je energierekening.

Tips om te besparen

Besparen op je energierekening is eenvoudig en iedereen kan het.

Kleine dingen helpen namelijk al. De verwarming ’s avonds een uurtje eerder uit, overal in huis ledlampen gebruiken, korter douchen en alleen de gebruikte ruimtes verwarmen. Voor wie het serieuzer wil aanpakken zijn zonnepanelen of isolatie een goede investering.

Ook is het verstandig om eens kritisch te kijken naar je huidige energieleverancier en contract.

Vraag jezelf eens af wat voor contract je eigenlijk hebt afgesloten en hoeveel je werkelijk betaalt voor de energie die je verbruikt. Het kan ook zijn dat je al lang bij je huidige leverancier zit en daardoor ongemerkt teveel bent gaan betalen.

Misschien is het slim om over te stappen naar een andere aanbieder met een voor jou gunstiger aanbod.

Kies voor de laagste energietarieven

Een gemiddelde energierekening bestaat voor ongeveer de helft uit verbruikskosten. Deze zijn weer onderverdeeld in leveringskosten en kosten voor het netbeheer. De overige vijftig procent bestaat uit belastingen.

De kosten voor netbeheer zijn vaste bedragen, hoeveel je verbruikt maakt voor de hoogte hiervan niet uit. Dit zijn kosten voor beheer en onderhoud van het energienetwerk en kosten voor het transport van energie.

Leveringskosten zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaalt voor de hoeveelheid geleverde energie. Hierop kun je besparen door jaarlijks over te stappen en opnieuw te kiezen voor de aanbieder met de laagste energietarieven.

Prijsverschillen tussen energietarieven

Er kunnen grote verschillen zitten tussen de energietarieven van verschillende leveranciers.

Omdat er onderling wordt geconcurreerd bijvoorbeeld. Zo profiteren nieuwe klanten vaak van lagere actietarieven, welkomstkortingen of cashbackacties.

Verschillen worden ook veroorzaakt door de markt. Energieleveranciers moeten hun energie namelijk zelf inkopen, het moment van inkopen bepaalt de hoogte van de prijs. Ook factoren als het klimaat, economische ontwikkelingen en geopolitiek kunnen invloed hebben op de prijs. Leveranciers mogen bovendien een marge boven op de inkoopprijs rekenen.

En wist je bijvoorbeeld dat je na de einddatum van je contract vaak duurdere variabele tarieven betaalt?

Overstappen loont, begin nu met besparen

Jaarlijks de prijzen van energie vergelijken en overstappen kan dus voor een forse besparing zorgen. Maar het vergelijken van energiecontracten kan een lastige klus zijn.

Je kunt kiezen uit veel leveranciers en je moet goed weten wat je wilt. Ga je voor een vast of flexibel tarief, wil je grijze of groene stroom? Kijk hier voor een volledig groene stroom overzicht.

Allemaal dingen die je in de gaten moet houden bij het afsluiten van een nieuw contract.

Overstappen.nl helpt je met het maken van een goede keuze. In onze vergelijker kun je aangeven wat voor jou belangrijk is, zodat je een passend advies op maat krijgt en binnen vijf minuten kunt overstappen.

Wacht niet te lang en vergelijk je energie bij overstappen.nl

Related Posts

Leave a Comment