Stap een nieuwbouwwoning binnen en je kan er niet omheen: kunststof heeft de toekomst. En niet alleen in de nieuwbouw; ook bestaande woningen worden steeds vaker uitgerust met kunststof onderdelen, in plaats van hun houten equivalenten. Maar waarom gebeurt dat? Wat heeft kunststof dat hout niet heeft en waarom is het zo enorm populair?

Het onderhoud

Een van de belangrijkste eigenschappen van kunststof, is dat het vrijwel geen onderhoud nodig heeft. En dat is een stevige kwaliteit, want het onderhoud is van levensbelang voor houten onderdelen. Neem bijvoorbeeld kunststof kozijnen in Hoogeveen. Waar houten kozijnen regelmatig behandeld moeten worden om ze te beschermen tegen de elementen, kan je kunststof kozijnen eigenlijk gewoon met rust laten. Tuurlijk, af en toe even een doekje er overheen om ze schoon te houden is wel fijn, maar de schilder mag thuisblijven en je hoeft niet bang te zijn dat er rotte plekken in het kozijn komen, omdat je te laat bent met je onderhoud. Kunststof gaat bijzonder lang mee; vele aanbieders van kozijnen of gevelbekleding geven aan dat het makkelijk dertig jaar in topconditie blijft, wat natuurlijk een enorme plus is. 


De isolatie

Omdat kunststof steeds ingenieuzer wordt gemaakt, wordt er ook steeds meer rekening gehouden met de duurzaamheid ervan. Dat is deels terug te zien in de langdurige houdbaarheid van het materiaal, maar deels ook in de manier waarop het isoleert. Terug naar het voorbeeld van de kozijnen; deze isoleren tegenwoordig zo goed, dat je er zelfs subsidie op kan krijgen als je ze wilt laten installeren. Dubbel of triple glas en een kozijn dat perfect past, zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en je stookkosten per direct omlaag zullen gaan. Bijkomend voordeel is de uitstekende geluiddemping; je kan buiten naast het raam staan brullen en binnen hoor je er vrijwel niets van. 

 

De kleurvastheid

Niet alleen vergt kunststof weinig onderhoud, het is ook nog eens bijzonder kleurvast. Waar de schilder bij houten gevelbekleding regelmatig langs moet komen om alles weer netjes in de verf te zetten, is dat bij kunststof elementen niet nodig. Het materiaal is namelijk UV-bestendig en kan dus uitstekend tegen een lange periode van zonneschijn. De kleur vervaagt niet en het kunststof blijft in perfecte staat. Dit betekent dat de investering voor kunststof eenmalig is; is het eenmaal geplaatst, dan hoeft er niemand meer langs te komen voor onderhoud of een verfbeurt. En dat bespaart in de loop der jaren flink wat geld.

 

Al met al is kunststof dus een uitstekend alternatief voor hout en zal je al heel snel merken dat de overstap naar kunststof flink zal schelen in je portemonnee. De eerste investering kan heel flink zijn, maar wie bespaart op maandelijkse kosten en geen onderhoudskosten meer heeft, zal heel snel merken dat die investering wordt terugverdiend. Dit maakt kunststof zo enorm populair in de nieuwbouw; het is een duurzame toevoeging aan een huis in een tijd dat de energiekosten zo laag mogelijk gehouden moeten worden.

Related Posts

Leave a Comment