Drie vragen beantwoord over de gevolgen van bliksem voor woningen

by admin
0 comment

Bliksem is een mooi natuurverschijnsel, maar het kan voor woningen ook voor een hoop problemen zorgen. Wanneer een woning getroffen wordt door bliksem en de woning is daar niet voor beschermd, dan kan dat voor grote gevolgen zorgen. Aangesloten apparatuur kan kapot gaan, omdat er teveel stroom op het stroomnetwerk komt te staan. Hierdoor kan brand ontstaan en als je daar niet op tijd bij bent, dan kan de woning in brand opgaan. Daarom geven we je in dit artikel antwoorden op drie vragen die mensen hebben over de gevolgen van bliksem voor woningen.

Is het beveiligen van een woning tegen bliksem verplicht?

Het beveiligen van een woning tegen bliksem is volgens de Nederlandse wet niet verplicht, maar we adviseren wel om een bliksemafleider te plaatsen. Deze zorgt er namelijk voor dat de bliksem via de bliksemafleider terug de aarde geleid wordt. Hiermee kun je een hoop ellende voorkomen! Voor bedrijven daarentegen zijn de regels wat betreft een bliksemafleider net iets anders. Bedrijven zijn niet verplicht om een bliksemafleider te plaatsen, maar moeten er wel voor zorgen dat hun werknemers in een veilige omgeving werken en dus ook tijdens heftige weersomstandigheden. 

Kan ik dat zelf plaatsen?

Wij adviseren om installatie altijd door een erkende professional te laten plaatsen. Er is namelijk best wat kennis nodig om de installatie op de juiste wijze te installeren. Je begint namelijk bij het hoogste punt van het dak. Op die manier wordt de bliksem ernaartoe getrokken. Vervolgens worden alle leidingen die stroom naar de grond afvoeren met elkaar verbonden. Tot slot wordt één van die leidingen met de overspanningsbeveiliging in de meterkast verbonden. Vanwege de kennis die je nodig hebt en de veiligheid voor het uitvoeren van de klus is het een goede keuze om dit door een professionele installateur te doen.

Ik heb een rieten dak, is het dan wel verplicht?

Nee, in principe is het dan nog steeds niet verplicht om een bliksemafleider te plaatsen. Wel zijn er een aantal verzekeraars die het verplichten, zodat het risico op brandschade beperkt wordt. Het is niet zo dat rieten daken meer kans hebben op een blikseminslag ten opzichte van woningen met dakpannen. Echter zijn rieten daken natuurlijk wel veel brandgevoeliger dan dakpannen. Dat is dan ook de reden dat sommige verzekeraars het toch verplichten.  

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zij kunnen jou precies vertellen wat er nodig is in jouw huidige situatie. 

Related Posts

Leave a Comment