Hoe creëer je een duurzame tuin?

by admin
0 comment

Duurzaamheid is een belangrijke rol gaan spelen binnen veel huishoudens. We kiezen massaal voor zonnepanelen op het dak van onze woningen, we douchen wat minder lang dankzij een zandloper die op de wand gemonteerd zit, enzovoorts. Ook in de tuin valt veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de tuin anders in te delen en daarmee milieu en klimaat te stimuleren. Verwijder wat stenen en vervang ze voor een gazon, om de tuin koel te houden. Het maakt dat de ventilator uit kan blijven staan! In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden om tot een duurzame tuin te komen.

Kies voor duurzame materialen bij een tuinhuis of veranda

Veel tuinen zijn tegenwoordig voorzien van een tuinhuis of veranda. Niet in iedere tuin wordt gekozen voor duurzame tuinhuizen. Kies voor een tuinhuis van kwalitatief goede materialen, om te voorkomen dat deze al snel vervangen moet worden. Het is zonde van het gebruikte materiaal! De meeste huishoudens kiezen voor een tuinhuis of veranda van hout. Hierbij is het aan te raden het hout periodiek te onderhouden. Zo blijft het hout niet alleen mooi, maar wordt een snelle slijtage aan het materiaal eveneens voorkomen. In het geval van een veranda is het aan te raden deze op zogenaamde betonpoeren te zetten. De betonpoer voorkomt dat het hout van de veranda in aanraking komt met grondvocht.

Duurzame tuinmeubelen aanschaffen

Niet alleen de veranda en het tuinhuis zouden van duurzame materialen gemaakt moeten zijn. Kijk ook nog eens naar de tuinmeubelen op het terras of je balkon. Houten tuinmeubelen staan vaak het best bij een tuin, door hun natuurlijke look. Bij houten tuinmeubelen is het belangrijk de meubelen regelmatig te onderhouden. Doe dit bijvoorbeeld ieder jaar in de herfst en mogelijk ook in de lente, afhankelijk van het buiten laten staan van de tuinmeubelen in de winter. Duurzamer zijn tuinmeubelen van bijvoorbeeld kunststof of aluminium. Deze tuinmeubelen vergen minder onderhoud en gaan daardoor doorgaans langer mee.

Voorzie de tuin van een regenton

Doordat de Nederlandse zomers steeds warmer worden, gebruiken we veel meer water in de zomermaanden dan voorheen. We hebben het water nodig om onszelf, maar ook de borders met planten en het gazon koel te houden. Het is zonde om hier kraanwater voor te gebruiken. Duurzamer is het om te kiezen voor water uit de regenton. Er zijn verschillende manieren om hemelwater op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van de regenton op de dakgoot. Het opvangen van water kan het hele jaar door. Veel regentonnen zijn tegenwoordig zo ontworpen, dat deze niet kunnen overstromen bij een hevige plensbui in de herfst.

Start met een moestuin in je tuin

Duurzaamheid zit ook in het verbouwen van je eigen groente en fruit. Kies voor een moestuin bij je woning. Je kunt er sla, boontjes en bijvoorbeeld aardbeien in verbouwen. Het is niet alleen een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Veel mensen vinden de producten uit eigen tuin ook veel lekkerder dan hetgeen ze in de winkel kopen.

Related Posts

Leave a Comment