Klimplanten voor op een pergola

by admin
0 comment

Wanneer je een pergola in je tuin hebt staan kun je deze nog mooier maken door hem te laten begroeien met klimplanten. Als je kiest voor mooie bloeiende planten dan zijn de bloemen een prachtig aangezicht. Bovendien zorg je met klimplanten op je pergola ook nog eens voor wat extra beschutting tegen weer en wind. In dit artikel geven we je een aantal populaire klimplanten voor op een pergola.

Clematis

Doordat clematis een hele makkelijke klimplant is, is deze uitermate geschikt voor op een pergola. Bovendien zijn er ook heel veel verschillende soorten clematis, dus er is voor iedereen wel een mooie variatie te vinden en de vele bloemen van de clematis zorgen voor een prachtig aangezicht wanneer de plant bloeit. Tenslotte is clematis ook goed te combineren met andere klimplanten mocht je dat willen.

Rozen

Rozen zijn ook erg populair als klimplant voor op een pergola, maar hou er dan wel rekening mee dat ze wel wat meer werk vergen dan de meeste andere klimplanten. Dit komt omdat ze zichzelf niet vasthechten aan de ondergrond en hierbij dus wat hulp nodig hebben, bijvoorbeeld door ze vast te zetten met ijzerdraadjes. Maar al dit extra werk is de moeite zeker waard, want het uiteindelijke resultaat is prachtig.

Blauwe regen

De blauwe regen is een weelderig bloeiende plant en die met zijn vele bloemen in de maanden mei en juni zorgt voor een schitterend aanzicht van je pergola. Let er echter wel op dat de blauwe regen een sterk groeiende plant is, je zult deze dus regelmatig moeten snoeien om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Kamperfoelie

Kamperfoelie is net als clematis een populaire keuze als klimplant voor een pergola omdat het ook een erg makkelijke plant is. Kamperfoelie groeit snel, waardoor je dus in korte tijd een mooi begroeide pergola krijgt. Bovendien geeft kamperfoelie in de avond ook nog eens een aangename zoete geur af om nachtvlinders aan te trekken.

Passiebloem

De witte bloemen van de passiebloem met de lila of blauwe kern en de groene of paarse stampers zijn beeldschoon om te zien, waardoor ook de passiebloem erg populair is als klimplant voor een pergola. Bovendien is de passiebloem een snel groeiende klimplant die het vooral goed doet in de volle zon. In warmere klimaten geeft de passiebloem zelfs fruit, maar dat zal in Nederland niet zo snel gebeuren.

Related Posts

Leave a Comment