De verschillende (en belangrijkste) soorten ISO normen op een rijtje!

by admin
0 comment

Het maakt eigenlijk niet uit in welke sector je werkzaam bent of voor welk bedrijf je werkt. ISO normen worden eigenlijk binnen vrijwel iedere organisatie gebruikt. ISO is een afkorting die in het Nederlands ook wel de ‘Internationale Organisatie voor Standaardisatie’ wordt genoemd. Kortom, een ISO norm betreft dus alle waarden die worden toegepast binnen een organisatie of onderneming om aan vastgestelde gestandaardiseerde eisen te voldoen. Het gaat hierbij met name om afspraken die worden gemaakt met betrekking tot een product die door het bedrijf is gelanceerd of bepaalde diensten die worden uitgevoerd. Met een ISO certificering laat je als organisatie zien dat je aan de standaard eisen voldoet en dus degelijke producten of diensten levert.

Op het gebied van ISO normen is er veel te vinden. Vaak vliegen de normeringen je om de oren. Maar wat betekent nu precies elke normering? In dit artikel zetten we de verschillende (en tegelijkertijd de meest belangrijkste) soorten ISO normen voor je op een rijtje.

ISO 9001 norm

Wat is iso 9001 norm? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. ISO 9001 is misschien wel de meest gebruikte ISO norm in vrijwel alle sectoren. Kort gezegd bevat deze ISO norm alle mogelijke standaard normen die aan het kwaliteitsmanagementsysteem van jouw organisatie worden geleverd. Een organisatie die deze standaard normen opvolgt, zal laten zien dat hij hiermee de klantvriendelijkheid en de productgarantie van het bedrijf waarborgt. Door zowel interne als externe partijen wordt vervolgens beoordeeld of jouw organisatie daadwerkelijk aan alle standaard normen voldoet en daarmee het ‘waard’ is om in te investeren. Natuurlijk wordt deze norm ook gebruikt om zelf meer te weten te komen over in hoeverre de eigen eisen worden opgevolgd.

ISO 26000 norm

De ISO 26000 norm staat voor het kwaliteitsmanagementsysteem en daarmee vooral het zogenaamde verantwoord ondernemen. Deze norm wordt niet alleen gebruikt om aan externe partijen te laten zien in hoeverre jouw organisatie maatschappelijk verantwoord weet te ondernemen, maar vormt ook de basis voor zowel profit als non-profit organisaties om te laten zien dat sociaal verantwoord gedrag in het systeem van het bedrijf is opgenomen.

ISO 14001 norm

De ISO 14001 norm is speciaal ingericht voor het milieu. Organisaties vinden het steeds belangrijker om meer aandacht te besteden aan het milieu. Ook voor de consument wordt dit steeds belangrijker. Daarnaast zijn er veel bedrijven die enkel nog een samenwerking starten met organisaties die hoog scoren in hun milieubeleid. Met de iso 14001 norm laat je als organisatie zien dat de kwaliteitsmanagement op het gebied van het milieu aan alle standaard normen voldoet. Wanneer men voldoet aan deze ISO norm, betekent dit dat er sprake is van een vermindering op het gebied van milieubelasting, er meer aandacht wordt geschonken aan kostenbesparing en ook het imago op het gebied van milieu en duurzaamheid hoog ligt. 

Related Posts

Leave a Comment