Wanneer is uw dak voor het laatst gecontroleerd?

by admin
0 comment

Veel mensen staan er niet bij stil dat hun dak bijna jaarlijks gecontroleerd moet worden. Vooral bij platte daken is dat belangrijk, omdat deze meer te verduren krijgen dan schuine daken. Platte daken zijn vaak afgewerkt met dakleer en bitumen, in tegenstelling tot schuine daken die meestal met dakpannen belegd zijn. Als het dak niet gecontroleerd wordt, kan het zo zijn dat er na verloop van tijd wat beschadiging is opgetreden. Deze beschadigingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker als er niets aan gedaan wordt. Dakonderhoud in Breda is dan ook heel belangrijk voor uw woning.

Wat kan er fout gaan zonder controle?

Er kan veel mis zijn met een dak dat niet gecontroleerd wordt, we bespreken hier met name platte daken. Zoals hierboven genoemd, worden platte daken vaak behandeld met dakleer en bitumen. Het probleem zit vooral in het bitumen. Dit wordt aangetast door zonlicht en wordt daardoor minder sterk. Ook schommelingen in de buitentemperatuur hebben invloed op de integriteit van het materiaal. Bij hoge temperaturen zet het materiaal uit en bij lage temperaturen krimpt het materiaal. Herhaaldelijk uitzetten en krimpen van het dakleer en de bitumen maakt de dakbedekking zwakker. Dat kan er weer voor zorgen dat het dakleer niet goed meer vast blijft zitten. Daardoor komen er lekkages en een hele hoop kosten. De lekkage kan zorgen voor rottend hout en andere waterschade. Er kunnen zelfs schimmels en in een uiterst geval zwammen gaan groeien, wat slecht voor de gezondheid kan zijn.

Hoe regel ik onderhoud voor mijn dak?

Een plat dak met dakleer en bitumen, dient jaarlijks gecontroleerd te worden op schade of andere problemen. Hiermee verlengt u ook effectief de levensduur van het dak. De controle kunt u zelf uitvoeren, maar dit is niet eenvoudig. Ten eerste moet er gelet worden op het moment waarop u dit doet. In de zomer is het vaak te warm, waardoor het bitumen zacht wordt. In de winter, voornamelijk bij temperaturen onder de 15 graden Celsius, wordt het bitumen juist erg hard en kan het makkelijker knappen en splinteren. Daarom kunt u het beste inspectie en werkzaamheden verrichten in het voor- of najaar.

Het simpelste is een onderhoudscontract afsluiten met een specialist, die het werk voor u doet. U leest hier meer over het onderhoud van uw dak.

Related Posts

Leave a Comment