Wat is Douglas hout?

by admin
0 comment

Voor de mensen die houden van klussen en op graag met hout willen werken is Douglas hout een aanrader. Wat is Douglas hout? Deze houtsoort is afkomstig van de Douglasspar die sinds de 19e eeuw groeit in Europa en bekend staat als een van de hardste naaldbomen van het continent. Deze eigenschap maakt dat het vaak toegepast wordt in constructies van bruggen, vlonders en zelfs veranda’s. Van oorsprong heeft Douglas hout een lichtroze kleur die volgens velen prachtig vergrijst onder invloed van het weer. Echter, als dit niet de voorkeur heeft dan kan de vergrijzing voorkomen worden door het hout te behandelen met beits of impregneer. Lees hieronder meer over douglas hout!

Douglas hout is duurzaam

Deze houtsoort valt in de duurzaamheidsklasse 3 wat betekent dat het een relatief lang meegaat, minimaal 10 tot 15 jaar. Hout kan worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, waarvan 1 het meest duurzaam is en 5 het minst. Een lage duurzaamheidsklasse wordt gegeven aan houtsoorten waarbij het hout snel rot als het buiten staat. Een hoge duurzaamheid wordt verkregen doordat een houtsoort een hoge percentage kernhout bevat. Kernhout bevat hars en zal steeds harder worden na verloop van tijd. Door deze eigenschappen kan een schimmel, wat leidt tot het verrotten van het hout, minder invloed uitoefenen op het hout en zal het langer meegaan.

Bewerking

Douglas hout is een zachte hout wat zorgt dat het makkelijk te bewerken is, dit geldt zowel voor machinaal als bij gebruik van handgereedschap. Echter is het wel belangrijk om te weten dat er verschil in hardheid is tussen zacht lentehout en een hard zomerhout. Om deze reden wordt er geadviseerd om met scherp gereedschap te werken. Een van de nadelen van deze zachte hout is dat het makkelijk is om iets te veel hout te verwijderen door middel van een beitel. Let hier dus op!

Prijs

Vanwege de hoge duurzaamheidsklasse waarin Douglas hout zich bevindt, zou de verwachting zijn dat de prijs ook hoger ligt. Het heeft echter een hele fijne prijs als je het zou vergelijken met hardhout.

Bron: https://www.houtdirect.nl/

Related Posts

Leave a Comment