Wat moet je weten over een bouwtekening huis?

by admin
0 comment

Het laten maken van een bouwtekening huis is in de praktijk vaak een vereiste. Dit is het gevolg van het feit dat het laten maken van een dergelijke technische tekening een verplicht onderdeel vormt voor wat het verkrijgen van de omgevingsvergunning betreft. Er zijn best een aantal verschillende zaken wat je moet weten wanneer je graag een bouwtekening wenst te maken voor de realisatie van een woning. Is het voor jou ook nog niet volledig duidelijk waar nu precies rekening mee te houden voor wat het laten maken van een bouwtekening betreft? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Wat is een bouwtekening huis precies?

Wanneer er een nieuwe woning moet worden gerealiseerd of wanneer je graag bepaalde verbouwingen wenst uit te laten voeren zal je altijd rekening willen houden met het laten maken van een bouwtekening huis. Dit betekent echter niet dat dit altijd verplicht is. Er geldt in de praktijk dan ook pas een verplichting op het moment dat je een zogenaamde omgevingsvergunning dient aan te vragen. Zonder deze verplichting hoef je er in principe ook niet voor te kiezen om een bouwtekening huis te laten maken. Dit neemt evenwel niet weg dat het nog steeds zeer interessant kan zijn. Zo kan je immers altijd ergens op terugvallen wanneer iets van de verbouwing niet helemaal naar wens is.

Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat de ene bouwtekening huis de andere niet is. Zo bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een ontwerptekening, maar zou je ook kunnen kiezen voor het laten maken van een werk- of detailtekening evenals een constructie- of installatie tekening. Welk type bouwtekening jij nodig hebt is in de praktijk uiteraard altijd afhankelijk van de situatie.

Kan je zelf een bouwtekening huis maken?

Door de jaren heen is er heel wat nieuwe software op de markt verschenen die het eenvoudiger mogelijk moet maken om zelf een bouwtekening huis te maken. Je moet er echter rekening mee houden dat er in de praktijk ook enkele eisen worden gesteld aan een goedgekeurde bouwtekening. Eén van deze eisen stelt bijvoorbeeld dat ze moet worden opgemaakt door een persoon die een opleiding tot technisch tekenaar heeft gevolgd. Ook al zou je dus met andere woorden in principe zelf je bouwtekening huis kunnen maken, in de praktijk zal dit wellicht niet worden aanvaard.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

De kosten die je dient te betalen voor het laten maken van een bouwtekening huis zijn sterk afhankelijk van de eisen die zijn verbonden aan de verbouwingen die moeten worden uitgevoerd. Voor het laten maken van een bouwtekening voor een simpele aanbouw kan je rekening houden met een totale kostprijs voor het laten maken van een bouwtekening van ongeveer 150 euro. Voor een complete bouwtekening beginnen de kosten in de praktijk doorgaans ergens rond de 1000 euro. Deze kosten kunnen nog hoger uitvallen naargelang de eisen waarover je beschikt. Gemiddeld bedraagt het uurtarief van een bouwkundig tekenaar zo’n 60 à 80 euro per uur. Even een vergelijking uitvoeren tussen verschillende bouwkundig tekenaars kan er in de praktijk dus voor zorgen dat je altijd een aardig bedrag kan besparen op de bouwtekeningen die je wil laten maken.

Related Posts

Leave a Comment