Wat zijn de verschillen tussen een PU gietvloer en Microcement

by admin
0 comment

Gietvloeren zijn populair, en niet zonder reden! Ze zijn compleet naadloos te leggen, waardoor de ruimte optisch groter en rustiger wordt. Ze zijn comfortabel, onderhoudsvriendelijk, anti allergisch en brandveilig. Gietvloeren zijn in verschillende materialen te realiseren.

De eigenschappen van een PU gietvloer en microcement

Hier gaan we wat dieper in over de eigenschappen van beide vloeren, de verschillen en de voor en nadelen. 

Materiaalsamenstelling

De samenstelling van de twee verschillende type vloeren zijn niet te vergelijken. Een gietvloer bestaat uit een PU/kunsthars samenstelling terwijl een microbeton vloer bestaat uit een minerale substantie, een meer natuurlijke mix van materialen.

Uitstraling

Een PU gietvloer kun je effen laten gieten, of met een betonlook. De mogelijkheden zijn hierin flexibeler. Ben je op zoek naar een specifieke kleur of effect? Naast de standaard collectie kan er een specifieke kleur gemaak worden.

Een microbeton vloer heeft van nature een meer robuuste uitstraling. Het aanbrengen is ambachtelijk werk. De vakman kan diverse aanbrengtechnieken toepassen, variërend van grof en robuust tot zo strak mogelijk, met een altijd uniek resultaat. Microbeton is in 40 kleuren beschikbaar en in vrijwel alle RAL- en NCS kleuren te mengen.

Scheur- en krasbestendig

PU heeft als eigenschap flexibel te zijn en is daardoor uiterst scheurbestendig. Het overbrugt gemakkelijk scheuren waardoor het ideaal is in bijvoorbeeld nieuwbouw. Deze eigenschap heeft als keerzijde dat het gevoeliger is voor krassen van meubels of vegen van schoenen.

Microcement is minder scheurbestendig, echter wordt dit opgevangen door de speciaal ontwikkelde ondervloer om scheurvorming sterk te verminderen. Mochten er toch scheurtjes in de vloer komen zijn deze doorgaans gemakkelijk te repareren. Daarentegen is microbeton wél ontzettend kras- en slijtvast. Het slijt nauwelijks en is daarmee een duurzame keuze.

Toepasbaarheid en verwerking

Een PU gietvloer kan alleen als vloer gegoten worden. Microbeton wordt niet gegoten, maar gepleisterd waardoor dit ook op wanden aangebracht kan worden. Nog een unieke eigenschap van microbeton is dat het schimmelwerend is, ideaal voor in de douche!

Zoals de naam zegt wordt een gietvloer gegoten. Hiervoor is een rechte, stabiele ondergrond nodig. De vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Het aanbrengen van een gietvloer neemt gemiddeld 3-5 dagen in beslag.

Microcement is vakwerk. Na een gedegen voorbereiding van de ondergrond wordt de cementgebonden pleisterlaag met de hand aangebracht, net als stucwerk. Inclusief droogtijd neemt het aanbrengen van microbeton tot 1,5 week in beslag.

Related Posts

Leave a Comment