Zo maak je de badkamer zero waste

by admin
0 comment

Je woning verduurzamen is goed voor het milieu en je portemonnee. Door grote en kleine milieuvriendelijke aanpassingen door te voeren bespaar je veel geld. Houd het betaalbaar, leuk en overzichtelijk, pak het verduurzamen per ruimte aan. Begin bijvoorbeeld met de badkamer.

Een zuinige wasmachine

Een wasmachine gaat lang mee, maar hoe ouder de wasmachine hoe groter de kans dat deze niet duurzaam is. Nieuwe modellen van hooguit 3-4 jaar oud zijn een stuk zuiniger in gebruik. Oudere en goedkopere modellen gebruiken aardig wat water en energie als er een was wordt gedraaid. Het is beter voor het milieu en je portemonnee om een duurzaam model in huis te halen. Eentje die zuinig omgaat met water en een laag energieverbruik heeft. Zo wordt de natuur minder belast en dat zie jij terug in de energie- en waterkosten. Is je wasmachine toe aan vervanging, maar komt het financieel even niet uit? Dan kun je een duurzame wasmachine huren. Zo heb je niet de hoge aanschafkosten en kun je wel snel duurzaam wassen. Was daarnaast altijd met volle trommel en gebruik de eco-stand. Dit bespaart veel water en energie.

Handdoek vaker dan 1x gebruiken

Gooi een schone handdoek niet na 1x in de was. Je kunt een handdoek prima 3x gebruiken. Tenminste, als je de handdoek na gebruik netjes ophangt en goed laat drogen. Laat je de handdoek als vochtige prop ergens in een hoek liggen dan is het binnen no time een broedplaats voor bacteriën.

Een waterbesparende douchekop

Wist je dat er binnen 2 minuten zo’n 10 liter uit de kraan stroomt? Draai de kraan dus altijd dicht als je je tanden poetst of handen wast. Een handig hulpmiddeltje om je waterverbruik op peil te houden is een waterbesparende douchekop. Je merkt er weinig van tijdens het douchen, want de straal is krachtig. En je bespaart hiermee snel al tientallen liters water per douchesessie. Reken dat maar eens uit over een heel jaar! Korter douchen helpt ook. Zet een timer op je smartphone of gebruik de keukenwekker.

Minder plastic

In een zero waste badkamer is geen ruimte voor douchegels of shampoos in plastic flessen. Gebruik liever een milieuvriendelijke shampoobar of een good old-fashioned stuk zeep in plaats van de traditionele douchegel in fles. Extra ecofriendly? Koop een shampoo & douche bar in 1. Dit bespaart geld en ruimte, want 2 in 1. En gebruik liever een loofah spons dan een douche puff. Een loofah spons is namelijk 100% plasticvrij en een douche puff niet. Zo belanden er geen microplastics in het water. Vervang verder je plastic tandenborstel door eentje van bamboe, wegwerp scheermesjes door een herbruikbare veiligheidsscheermes en wegwerp wattenschijfjes door wasbare katoenen wattenschijfjes. Zo zorg je voor minder (plastic) afval.

Duurzaam drogen

Drogers zijn ideaal; je hoeft zelf niet met knijpers en lijnen in de weer en je kleding is snel droog. Maar drogen met een droger kost meer energie dan drogen aan de lijn. Gelukkig zijn er manieren om het drogen met een droger zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Stap 1; haal een duurzame droger in huis. Want een duurzame droger droogt nooit langer dan nodig. Drogers van nu zijn zuiniger in gebruik dan drogers van zo’n 7 jaar geleden. Wil jij wel zo’n duurzame droger, maar denk je dat deze onbetaalbaar is? Het klopt dat deze modellen in aanschaf behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig kun je een duurzame droger huren. Huren is slim, want je hebt geen hoge aanschafkosten en je haalt de een duurzame en innovatieve droger in huis. Stap 2 is het gebruik. Droog altijd met een volle trommel, gebruik het automatische droogprogramma en maak regelmatig de condensor en het pluizenfilter schoon.

Related Posts

Leave a Comment