Het is momenteel een ‘hot’ item, verkoeling tijdens de warme zomerdagen. De afgelopen weken is het flink warm geweest met dagen die richting en soms wel boven de dertig graden uitkwamen. De airco’s vliegen als warme broodjes over de toonbank. Warm weer is zo nu en dan lekker, vooral als je op vakantie bent, maar als je thuis bent wil je het binnen wel aangenaam hebben. Met de volle zon op de ramen is dit niet altijd gemakkelijk, maar wel degelijk mogelijk. Lees hier tips over hoe je het op warme zomerdagen binnenshuis koel en aangenaam houdt.

Klimaatbeheersing

Klimaatbeheersing zegt je misschien niet direct iets, maar in veel auto’s heb je deze functie al: Climate control. Met één druk op de knop zorg je voor een constante, aangenaam klimaat in de auto. Dit kan ook binnenshuis. Wanneer op warme zomerdagen de zon de gehele dag vol op de ramen schijnt, wordt het binnen snel warm en ondragelijk. Precies het tegenovergestelde gebeurt juist in de wintermaanden wanneer het buiten koud is. Met klimaatbeheersing zorg je ervoor dat er elk moment van het jaar een aangenaam klimaat ontstaat in de woning zonder gebruik te maken van een aircosysteem. Belangrijk hierbij is dat je wel altijd verse, schone lucht hebt wat hoofdpijn voorkomt. Behalve dat het duurzaam en milieuvriendelijk is, levert een klimaatbeheersing systeem ook nog eens tot wel 70% energiebesparing op. 

Verwarming en verkoeling via het plafond

Iedereen kent vandaag de dag vloerverwarming. Iets minder bekend, maar minstens net zo succesvol is de plafondverwarming. Net als bij een vloerverwarming leg je verwarmingsslangen door het plafond waardoor je warm water laat stromen en zo de ruimte verwarmd. Plafondverwarming wordt vaak toegepast als aanvulling op bestaande klimaatinstallaties, maar kan ook zelf als hoofdverwarming dienen. Naast verwarmen kan je met een plafondverwarming ook verkoelen. In plaats van warm water, laat je koud water door de slangen in het plafond lopen. Hierdoor zorg je voor een koele ruimte zonder dat je last hebt van lawaai zoals bij een airco. Een plafondverwarming kan een energiebesparing tot wel 50% opleveren.

Related Posts

Leave a Comment