De verschillende onderdelen van een beregeningsinstallatie

by admin
0 comment

Een beregeningsinstallatie is een perfecte manier om een tuin of akker gezond te houden als Nederland weer te kampen heeft met een langdurige droge periode. Deze periodes komen vaker en vaker voor en dus zien veel mensen zich gedwongen om actie te ondernemen. Immers; een hele middag met de tuinslang in de tuin staan is niet alleen dodelijk saai, het is ook nog eens bepaald niet duurzaam. Dus als je de beregening webshop opent, op zoek naar alles wat je nodig hebt voor een mooie installatie, waar let je dan op?

De pomp


Allereerst is er de beregeningspomp. Deze pomp moet het water van een bepaalde plek omhoog pompen, zodat het gebruikt kan worden voor je planten. Dit kan vanuit een meertje, een rivier of een sloot zijn, maar je kan ook grondwater gebruiken. Niet iedereen woont immers in de buurt van oppervlaktewater en met grondwater heb je een fraaie, natuurlijke bron, die je perfect kan gebruiken voor het beregenen van je planten. Deze pompen komen in allerlei soorten en maten, omdat de wensen van klanten ook enorm uiteen lopen. Zo heb je pompen die geschikt zijn voor relatief kleine oppervlakken, maar zijn er ook pompen die aangedreven worden door benzine- of dieselmotoren. Deze pompen zijn gemaakt voor agrarisch gebruik, maar kunnen ook prima dienen bij bijvoorbeeld sportvelden of golfbanen. Kortom; hoe groter het oppervlakte is dat je wilt voorzien van water, hoe sterker de pomp dient te zijn. En weet je gewoon niet zeker welke pomp het beste bij je wensen past, dan is een telefoontje met een expert natuurlijk snel gepleegd.

De leidingen

Is het water eenmaal in beweging, dan moet het naar de diverse sproeikoppen gebracht worden. En dit gebeurt via de leidingen, die meestal onder de grond geplaatst worden. Deze leidingen moeten regelmatig onderhouden worden, als je zeker wilt weten dat ze lekker lang mee gaan. Dat onderhoud vindt vaak plaats vlak voor de winter en in de lente. Zo kunnen ze prima tegen de vorst en worden ze goed schoongemaakt als de zonnige periodes weer gaan aanbreken.

De sproeikoppen

Het water wordt via sproeikoppen over de planten en het land verdeeld. Ook deze koppen komen in verschillende sterktes; de ene heeft een bereik van vele meters, de ander moet het doen met een wat minder duidelijke straal. Ook hier hangt het helemaal af van de grootte van je tuin of het land dat beregend moet worden. En wil je de koppen mooi wegwerken, dan kan je kiezen voor pop-up sproeikoppen. Deze komen alleen boven als ze hun werk moeten doen en blijven verder netjes verborgen. 

Accessoires

Je kan de installatie zo mooi en uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kan de installatie aanvullen met een computer die het hele proces automatisch kan laten verlopen en je kan een ton aan verschillende extra componenten kopen die je installatie mooi afmaken. Deze componenten kunnen gebruikt worden als reserve-onderdelen, maar ook als toevoegingen waar je altijd iets aan hebt.

Related Posts

Leave a Comment