Efficiënt aan het werk met beton

by admin
0 comment

Of het nu om een degelijk tuinhuis gaat, een appartement, een kleine woning of een heuse villa; bij het bouwen van een bouwwerk heb je altijd beton nodig. Deze beton moet perfect van kwaliteit zijn en liefst ook handig in gebruik. Hier lees je alles wat je moet weten voor je met beton aan de slag kunt gaan.

Hoe maak je beton?

Wanneer je met beton gaat werken, moet je beginnen bij de basis. En die basis is, hoe je beton maakt. Dat is niet zo moeilijk. Beton is samengesteld uit cement, zand, water en grind. Die stel je samen volgens de 1-2-3-regel: Voor 1 deel cement neem je 2 delen betonzand en 3 delen grind. Hier voeg je nog een half deel proper leidingwater aan toe. Je begint met het mengen van het zand en grind in de betonmolen tot alles goed gemixt is. Vervolgens voeg je het cement toe. Je laat de betonmolen draaien tot je een gelijkmatige massa verkregen hebt. Als laatste stap, voeg je het water toe. Moest je toch te veel water in je mengsel hebben, vul je opnieuw aan met cement, zand en grind in de juiste verhoudingen.
Wil je beton maken om als fundering te gebruiken? Dan gebruik je best een iets andere verhouding van je grondstoffen. Je neemt dan 1 deel cement en mengt het met 2,5 delen zand en 3,5 delen grind. Ook hier gebruik je 0,5 deel water. 

Hoe stort je beton?

Wanneer je helemaal tevreden bent over het beton dat je net gemaakt hebt, is het tijd om je beton te gaan storten. Dit moet je erg zorgvuldig doen, want wanneer je beton gestort is, kun je het niet meer zomaar verwijderen. Daarom werk je best met een aantal stappen.
De eerste stap is het uitlijnen van de plek waar beton gestort moet worden. Indien nodig graaf je de grond nog verder uit, ter grootte van het vlak dat met beton gevuld moet worden. Je zou zo’n 30 centimeter diep moeten graven om een egaal beton te kunnen gieten. Vergeet zeker niet om je ondergrond te egaliseren. Wanneer je een fundering gaat storten, heb je ook bekisting nodig. Die maak je met een betonplex. Omdat betonplex zo’n veelzijdig materiaal is, kun je de platen voor allerlei toepassingen gebruiken, zowel binnen als buiten. Vervolgens breng je betonwapening aan om je betonvloer extra stevigheid te geven. Wanneer dit alles gebeurd is, ben je klaar met je voorbereidingswerk. Nu kun je echt aan de slag gaan met je beton. Bepaal de oppervlakte waar het beton op moet komen te liggen en bereken aan de hand daarvan hoeveel beton je juist nodig hebt. Hierna kun je het beton (laten) storten met een betonstorter of met kruiwagens. Zorg ervoor dat je de betonlaag goed verdicht, zodat de ontstane luchtbellen geen kans krijgen om je vloer of fundering te verpesten. Laat je betonlaag ten slotte 28 dagen uitharden en werk ze nadien verder af.

Related Posts

Leave a Comment