Hoe kunt u zelf graszoden leggen? Lees ons stappenplan!

by admin
0 comment

Misschien herkent u de volgende situatie wel. U zit al een tijd aan te hikken tegen de sfeer die uit tuin uitstraalt. De grasmat die er ligt, of uw betegelde tuin, ziet er somber en afgeleefd uit en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Tegelijk vraagt u zich af wat u het beste kunt doen om uw tuin op te frissen en te vergroenen. Het antwoord is eigenlijk simpel: gezonde graszoden leggen is dé manier om uw tuin een opkikker te geven. Hoe u precies graszoden leggen kunt, kunt u lezen in het handige stappenplan. We leggen stap voor stap uit hoe u de graszoden op een goede en duurzame manier kunt leggen. Succes albast en vergeet vooral niet te genieten van het uiteindelijke resultaat!

Wees kritisch als u graszoden uitkiest

Graszoden leggen begint natuurlijk bij het kopen van kwalitatief goede en gezonde graszoden. Kies voor een betrouwbare specialist, die gezonde en goed ingegroeide graszoden verkoopt. Het gras moet vers zijn, op een goede manier zijn bemest en bevat idealiter geen netten die in de graszoden ingegroeid zijn. Ook dient het gras dat u koopt vrij te zijn van onkruid. Zorg er ten slotte voor dat u de juiste hoeveelheid graszoden koopt, door goed het totaaloppervlakte van uw grasmat te berekenen.

Bepaal waar uw gazon komt

Uiteraard is een belangrijke eerste stap bij het aanleggen van uw gazon, precies afmeten waar de grasmat komt te liggen. Zet het toekomstige gazon af met paaltjes en span daar draadjes tussen. De lengte keer de breedte levert natuurlijk het oppervlakte op, waarop u het aantal te kopen graszoden baseert. Doorgaans zijn rollen met gras 2,5 meter lang en 40 cm breed. Dat betekent dat u per vierkante meter ongeveer 1 rol zoden gras nodig hebt.

De gazonbodem klaarmaken voor het graszoden leggen

Voordat u over kunt gaan op graszoden leggen, dient de gazonbodem klaargemaakt te worden. Verwijder eerst oude stenen of de oude grasland. Ruim het eventueel vrijgekomen oude gras of de stenen direct op, want tijdens het graszoden leggen irriteert het alleen maar als er overal troep en afval ligt. Belangrijk is om de grond zo’n 10 centimeter uit en om te spitten. Verwijder wortels, onkruid, bladeren en dergelijke grondig. Laat de grond vervolgens een paar weken met rust en spit deze regelmatig om, waarbij u opkomend onkruid, indien nodig, verwijdert.

Het is tijd om de graszoden te leggen

Na een tijdje de bodem open te hebben laten liggen, is het moment aangebroken voor graszoden leggen. Begin met het harken en omspitten van de bovenste bodemlaag, tot een diepte van ongeveer 1 tot 3 centimeter. Vervolgens moet de bovenlaag goed geëgaliseerd worden. Dit kunt u doen door een graswals te gebruiken, of door met een lange plank stap voor stap de bovenlaag aan te duwen. Is het oppervlakte goed strak en egaal? Dan is het tijd om die laag goed vochtig te maken. Dit kan met een sproeier of met een plantengieter. Heeft uw gazon een groot oppervlakte, dan is besproeien met een tuinsproeier het slimste, of met een tuinslang, want met een gieter kost het bevochtigen van een groot gazon te veel tijd.
Rol hierna de graszoden strak tegen elkaar aan uit over het natte zandbed. Het mooiste effect krijgt u als u kiest voor een half steenpatroon. Stamp de zoden vervolgens, voorzichtig natuurlijk, goed aan, zodat ze er strak in komen te liggen. Hierna moet u met een kanttekening de randen van het gazon recht en strak afwerken.

Grondige verzorging in de beginfase

De eerste weken is het belangrijk om uw kersverse gazon geregeld te besproeien en ook te mesten. Bemesting is nodig binnen vier weken en kunt u het beste vier keer per jaar herhalen. Geniet van het resultaat!

Related Posts

Leave a Comment