Tip om je huis te verduurzamen

by admin
0 comment

Het is vandaag de dag belangrijk om bij te dragen aan een beter milieu. Waar de één zijn hele leven er voor aanpast, zorgt de ander alleen voor een goede afvalscheiding. Belangrijk is in ieder geval om na te gaan wat jij wilt en kunt doen. In deze blog gaan we een aantal opties bij langs welke je kunt overwegen om toe te passen.

Energie

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om zonnepanelen te monteren om zelf energie op te wekken. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe opties als een warmtepomp of warmteterugwin systeem. Voor sommige mensen zijn dit ook te grote investeringen. Toch kun je altijd iets doen wanneer het gaat om energiebesparing, Denk bijvoorbeeld aan het niet onnodig open laten staan van ramen en deuren, en de verwarming niet onnodig hoger te laten staan dan nodig.

Wanneer je de mogelijkheid hebt, kun je ook kijken naar verbeteringen als het gaat om isolatie. Dit kun je aanpakken op verschillende niveau’s. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel of driedubbel glas of aan het simpelweg plaatsen van tochtstrips. Er is in die zin voor iedereen een manier aa bij te dragen aan het besparen van energie.

Water

Iets waar we nog minder over horen, maar wat zeker relevant is, is het bezuinigen op water. Er zijn gelukkig al veel mensen die kiezen voor bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Toch zijn er meer manieren om bij te dragen aan het besparen wanneer het gaat om water. Denk bijvoorbeeld aan een timer welke je bij het douchen kunt plaatsen, of een zuinige vaatwasser. Ook kun je bijvoorbeeld via de dakgoot water opvangen welke je gebruiken voor het bevoegd van de planten.

Afval

De meeste mensen weten wel dat groen afval apart gehouden moet worden van het gewone huisvuil. Het mooie hiervan is dat het groene afval bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het voederen van dieren en planten. Wanneer je wat verder kijkt zijn er natuurlijk nog vele andere manieren om bij te dragen aan het scheiden van afval. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van verf of batterijen. Ook bepaalde oliën zoals frituurvet zijn belangrijk om apart te deponeren.

Duurzame producten

Tegenwoordig zijn er van steeds meer producten duurzame varianten verkrijgbaar. De mate van duurzaamheid kan afhangen van bijvoorbeeld het gebruikte materiaal, maar ook van het aantal toevoegingen wanneer het om voedingsmiddelen gaat. Tevens kan er gekeken worden naar het productieproces. Krijgen arbeiders een eerlijke prijs voor hun inspanningen? Zijn er veilige en gezonde omstandigheden en materialen? Wanneer je je hier enigszins in verdiept zul je zien dat er genoeg keuzes gemaakt kunnen worden welke bijdrage aan een duurzame wereld.

 

Related Posts

Leave a Comment