Al jaren woon je met veel plezier in je woning, maar ineens lijkt er is mis te zijn. Je ziet een grote watervlek in het plafond van je slaapkamer zitten… Toch geen daklekkage? Een daklekkage kan grote invloed hebben op de kwaliteit van de betreffende woning. Indien de lekkage niet direct opgemerkt wordt, kan het lekkende water veel schade veroorzaken. Kortom, het is van groot belang om direct hulp in te schakelen als u een lekkage vermoedt. 

Maar hoe gaan loodgieters te werk? Een waterlek opsporen is niet altijd gemakkelijk. In veel gevallen is een lekkage op te sporen aan de hand van vocht- en schimmelplekken, al gebeurt het ook somtijds dat de lekkage niet met het blote oog te zien is. Met behulp van onderstaande manieren van lekdetectie kan een lekkage in zo’n situatie alsnog opgespoord kunnen worden.

Warmtebeeldcamera

Een warmtebeeldcamera is hoogstwaarschijnlijk de meest gebruikte manier om een lekkage op te sporen. Het lekkende water is vaak kouder dan de temperatuur in de leidingen. Dat is ook niet zo gek. Het water dat zich in de waterleiding bevindt is vrijwel altijd kouder dan de temperatuur in de woning. Daarnaast is het ook mogelijk dat de leidingen met afvoerwater lekken, waardoor het water warmer is dan de omgeving. Een lekkage is dus gemakkelijk op te sporen door het meten van de temperatuur. Aan de hand van een warmtebeeldcamera wordt direct duidelijk waar de temperatuurverschillen zijn, waardoor de lekkage vaak snel op te sporen is. 

Vochtmeter

Indien een warmtebeeldcamera niet voldoende informatie vrijgeeft over de locatie van het lek is het ook mogelijk om een vochtmeter in te zetten. De meter is in staat op iedere specifieke locatie het vocht te meten. Het nadeel van de vochtmeter is dat je niet grote oppervlakte kunt controleren op vocht, maar enkel bepaalde plaatsen. 

Related Posts

Leave a Comment