Waarom is het verstandig om te zorgen voor goede en versterkte breedplaatvloeren?

by admin
0 comment

Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de aanleiding van het bezwijken van de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport, te vinden is in niet genoeg hechting van de gestorte druklaag op de prefab betonnen breedplaat in de breedplaatvloer. Dit heeft tot gevolg gehad dat de aanwezige koppelwapening in de druklaag niet capabel genoeg was om de aanwezige krachten adequaat over te dragen aan de in de breedplaat aanwezige wapening. Hierdoor kunnen onveilige situaties zich voordoen bij vloeren waarbij een positief moment voorhanden is op de plek van de plaatnaad. Dit komt vooral voor bij bouwwerken met grote overspanningen. Breedplaatvloeren versterken is om die reden enorm belangrijk evenals beton repareren.

Onderzoeksplicht overheid breedplaatvloeren

Vanuit de overheid is er een stappenplan ontworpen die bestaat uit rekenregels op basis waarvan net gebouwde bouwwerken gekeurd moeten worden op veiligheid. Deze rekenregels zijn opgesteld in het rapport ‘’Voorstellen voor en achtergronden bij rekenregels voor de beoordeling van bestaande bouw’’ afkomstig uit 20 mei 2019 van Adviesbureau Hageman. De onderzoeksplicht is alleen voor gebouweigenaren met gebouwen waarbij breedplaten zijn gehanteerd net zoals bij het kritische detail op de parkeergarage van vliegveld Eindhoven. Wanneer gebouwen niet honoreren aan het verplichte veiligheidsniveau, moeten er maatregelen worden genomen. Denk hierbij aan breedplaatvloeren versterken (beton repareren van de vloer) en het reduceren van belastingen. De overheid heeft geconcludeerd dat het onderzoek trapsgewijs moet plaatsvinden, omdat hier veel van dit soort gebouwen staan. 

Voordelen breedplaatvloeren t.o.v. versterken ankers

Breedplaatvloeren versterken met behulp van carbon lijm lamellen heeft een tiental voordelen die erg van belang zijn ten opzichte van het versterken met ankers. Er is namelijk sprake van een geringe geluidsoverlast, geen risico van beschadiging van beschikbare wapening in de vloer (die toch reeds kritisch is), geen risico van beschadigen van beschikbare montages in de vloer (zoals bij beton repareren), een kunstzinnige geringe autoriteit en daarnaast de gelegenheid om boven de beschikbare montages de lamellen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de beschikbare montages niet allemaal weggehaald dienen te worden. 

De specifieke voordelen van breedplaatvloeren wegen absoluut op tegen de nadelen. Ze zijn heel eenvoudig af te werken en daarbij is de vloer te plaatsen met een minimale naad. 

Related Posts

Leave a Comment